Заклеймиха марихуаната в писмо до здравния министър
Заклеймиха марихуаната в писмо до здравния министър / снимка: Impact Press Group, архив

Специалисти и родители на наркозависими младежи в Благоевградско участваха в конференция "Марихуаната - истина, лъжи и бизнес без скрупули".

"Провокирани сме от факта, че по време на предизборната кампания се говореше за това колко е безвредна марихуаната и колко добре би било тя да се легализира. Ние от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград и всички наши колеги сме против манипуллирането на общественото мнение, което води до подценяване на рисковете от употребата на това вещество. Искаме да припомним на българските родители какво е влиянието на марихуаната, която е част от растението коноп. Конопът е с доказан наркотичен ефект, има изключително вредно влияние върху всички вътрешни органи на човешкото тяло, най-вече върху мозъчната дейност. Ние смятаме, че това е недопустимо", коментира д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград.

"Тютюнопушенето сред учениците и младите хора през последните години не намалява, а напротив - те са един много висок процент. Свободната продажба на цигари в магазините не намали тютюнопушенето по никакъв начин. Ако това ни чака и след легализацията на марихуана, то тава е ужасяващо. Ние не искаме държавата да получава акцизи от продажбата на канабис и с тях да ни плаща заплатите. Не искаме такива заплати", категорична е Любенова.

Родители на зависими от дрогата младежи в Благоевград пращат отворено писмо до здравния министър Таня Андреева, в което по категоричен начин заявяват, че са срещу намерението за легализиране на меката дрога.

"Сериозно сме обезпокоени от натрапването на митовете в публичното пространство относно безвредността на марихуаната. Марихуаната е сочена едва ли не като панацея за редица заболявания. Същевременно търсят помощ все повече семейства, чиито деца я употребяват и развиват сериозна зависимост, водеща до тежки психотични състояния", се сочи в писмото до здравния министър.

В дискусията участваха учители, медицински сестри и педагогически съветници, родители и свещенослужители.