Иван Портних разрешава проблема с детските градини за шест месеца
Иван Портних разрешава проблема с детските градини за шест месеца / снимка: Предизборен щаб
Иван Портних разрешава проблема с детските градини за шест месеца
64609
Иван Портних разрешава проблема с детските градини за шест месеца
  • Иван Портних разрешава проблема с детските градини за шест месеца

Проблемът с недостига на места във варненските детски градини може да бъде решен за шест месеца, като общината наеме някои от незаетите търговски площи и ги преустрои в забавачници. Предложението е на кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Портних и е част от заложените в управленската му програма приоритети. Сред останалите са обновяване на градската инфраструктура, подпомагане на местната икономика, нов модел на работа на общинската администрация и реализиране на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г. 

Спиране на практиката на ежегодни кърпежи на улиците и цялостно обновяване на основните булеварди, като ремонтите започнат от бул. „Трети март”, обещава Портних. Той е на мнение, че общината има ресурси за мащабна рехабилитация на пътната мрежа, както и за преасфалтиране на всички пешеходни алеи в лошо състояние в Морската градина. Там движението на автомобили ще бъде изцяло забранено и ще бъдат изградени обществени паркинги, предвижда кандидатът за кмет. Според него е задължително да стартира благоустройственият план за парка, за да се търсят средства по европейски програми.

Създаване на нови работни места, помощ за дребния и среден бизнес и повишаване на доходите включва икономическата част от програмата на Портних. Като конкретни мерки той предлага създаване на фигурата на бизнес омбудсмана, откриване на гише за предприемачите, където да бъдат обслужвани на едно място, преразглеждане на всички лицензни режими и такси, създаване при финансова възможност на общински гаранционен фонд, който да отпуска кредити. Кандидатът за кмет на ГЕРБ поставя акцент и върху удължаването на туристическия сезон и привличане на гостите от курортите в града чрез изграждане на модерна инфраструктура. Като пример той посочи проектите за новия пешеходен ринг и за интегрирания градски транспорт, който ще поднови автобусите. Първият етап от отваряне на пристанището за посетители трябва да се осъществи максимално бързо, смята още Портних.

За добрата реклама на Варна като туристическа дестинация голяма роля би имало избирането й за европейска столица на културата през 2019 г. Затова реализирането на кандидатурата на морския град трябва да бъде кауза за всеки негов жител, добави номинираният от ГЕРБ кандидат. Той обещава също прозрачна работа на общинската администрация чрез въвеждане на електронна система, която да обслужва гражданите онлайн и те да могат да следят движението на подадените от тях заявления.

Ако спечели изборите, Портних ще има заместници, които ще отговарят за туризма, за европейските фондове и за градоустройството. Той вече бил готов с екип, който да пише проекти, тъй като развитието на града било свързано с усвояването на европейските средства.

Приоритетите на Иван Портних може да чуете в звуковия файл, а подробно с програмата му можете да се запознаете ТУК.