Жертвите на протестите в Турция са четири, обяви Ердоган
Жертвите на протестите в Турция са четири, обяви Ердоган / снимки: БГНЕС

Протестите в Турция са отнели живота на четирима души - трима протестиращи и един полицай. Това съобщи турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в реч в парламента в Анкара, информира БГНЕС.

"Трима младежи и един полицай загубиха живота си при събитията", заяви Ердоган пред депутатите от неговата Партия на справедливостта и развитието.

Асоциацията на турските лекари, която тази сутрин се придържаше към предишните данни за три жертви, публикува комюнике по обяд, в което потвърждава информацията на премиера.

Четвъртата жертва е 26-годишен работник, ранен в главата при протест в столицата Анкара. Според турските медии той е бил ранен в главата от няколко куршума, изстреляни от полицията. Властите не са потвърдили тази версия. Според асоциацията при безредиците в Турция в последните 12 дни са загинали четирима души, а общо 4947 са били ранени.

Асоциацията на турските лекари съобщи още, че 47-годишен работник е получил сърдечна криза по време на протест в Анкара на 5 юни. Разследва се дали той е починал в резултат на сълзотворен газ, използван от полицията.

Жертвите на протестите в Турция са четири обяви Ердоган
netinfo

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви още, че правителството му вече няма да проявява никаква "толерантност" към протестиращите, които от 12 дни искат оставката му. "Обръщам се към тези, които искат да продължат тези събития, които искат да продължат да тероризират - този случай вече приключи. Вече няма да проявяваме толерантност", заяви Ердоган в речта си пред депутатите от Партията на справедливостта и развитието.

Изявлението на премиера беше само няколко часа, след като полицията си върна контрола над площад Таксим в Истанбул. Площадът е център на антиправителствените протести, които разтърсват Турция вече две седмици. Сутринта силите на реда успяха с помощта на сълзотворен газ и водни струи да отдалечат от площада стотиците протестиращи младежи с каски на главата и с маски на лице. Те се противопоставиха, като замеряха полицаите с камъни и коктейли Молотов.

Губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу увери, че целта на операцията не е да се прогонват протестиращите от парка. "Нашето намерение е да премахнем плакатите и рисунките от площада. Нямаме друга цел", заяви Мутлу в Туитър. "В никакъв случай няма да посегнем на парк Гези и Таксим, изобщо няма да ви докоснем. От тази сутрин можете да имате доверие на вашите братя полицаи", каза още губернаторът. Той призовава протестиращите "да не се поддават на възможни злодеяния" от страна на провокатори.

Жертвите на протестите в Турция са четири обяви Ердоган
netinfo

Полицията не се намеси, за да евакуира парк Гези. Паркът се намира в съседство с площада, чието планирано разрушение стана повод за протестите на 31 май срещу ислямо-консервативното правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Същевременно от българското Министерство на външните работи призоваха българите в Турция да не взимат участие в демонстрациите. Обстановката в големите градове на страната запазва напрегнатия си характер, предупреждават от МВнР. При необходимост българските граждани могат да се обръщат за информация и съдействие към българските дипломатически представителства в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса.

Жертвите на протестите в Турция са четири обяви Ердоган
netinfo