Лидерите на Google и Facebook обезпокоени заради разкритията за шпионаж
Лидерите на Google и Facebook обезпокоени заради разкритията за шпионаж / Gulliver/Getty Images

Лидерите на американските интернет гиганти Google и Facebook изразиха безпокойство от последиците за свободите на гражданите, които би имал широкомащабният достъп на американското разузнаване до личните данни на потребителите на техните интернет услуги, предаде Франс прес.

"Разбираме, че американското правителство или правителствата на други страни трябва да вземат мерки, за да гарантират сигурността на гражданите, в това число и прибягвайки до шпионаж. Но секретността, която обгръща настоящите законови процедури, вреди на свободите, които ние всички високо ценим", се казва в съвместно изявление на Лари Пейдж и Дейвид Дръмънд, съответно шефа на Google и неговия главен юридически консултант. Шефът на Facebook Марк Зукърбърг също призова правителствата да бъдат много по-прозрачни относно всички програми, целящи да гарантират обществената сигурност.

"Това е единственият начин да бъдат защитени гражданските свободи на всички и да се създаде едно сигурно и свободно дълготрайно общество", посочи Зукърбърг, цитиран от БТА. Тези коментари бяха направени след серия от разкрития за шпионаж на 9 американски интернет гиганта и американската телекомуникационна компания Верайзън от страна на Агенцията за национална сигурност и ФБР.

Вчера американският президент Барак Обама защити законността на програмата за наблюдение на активността на интернет потребителите, уверявайки, че само комуникациите на чуждестранните интернет потребители са били следени.

Според разкритията следенето на дейността на потребителите на 9-те интернет гиганта е ставало чрез програма за проникване в сървърите, наречена PRISM. Лари Пейдж и Марк Зукърбърг подчертаха, че никога не са чували за подобна програма до вчера, когато пресата за първи път спомена за нея. Пейдж и неговият главен юридически съветник увериха, че Google предоставя данни за комуникациите на потребителите си само ако съд нареди това. Facebook от своя страна увери, че никога не е получавал искане за предоставяне на данни за комуникациите. Зукърбърг подчерта, че ако се получи подобно искане, то Facebook ще брани яростно данните на потребителите си.