Гриша Ганчев пред Гонг: Вариантите са ясни – глас народен, глас божи
Гриша Ганчев пред Гонг: Вариантите са ясни – глас народен, глас божи / БГНЕС

Гриша Ганчев даде специално интервю за Спортно шоу Гонг, където коментира всичко актуални въпроси около злободневната тема  за евентуалното сливане между ЦСКА и Литекс и за поемането на тима от Армията от него. Босът на ловчанлии обяви, че вариантите са ясни, като отново обяви, че най-важна е обществената реакция.

„Трите варианта са ясни, аз съм ги посочил. Глас народен, глас божи. Според мен е важно да се знае, че един отбор е припознат там, където са феновете му, където е емблемата му. Оттам нататък това са най-различни тълкувания на различни любители на футбола“, започна Ганчев.

Колкото до това какви са задълженията на ЦСКА: „Вие може да си питате настоящите собственици, не е коректно от моя страна, но мисълта ми е, че те имат голямото желание ЦСКА да върви напред. Те не са изоставали ЦСКА, светът се глобализира, аз не виждам какво може да попречи. Навремето искаха да ЦСКА със Септември, Левски със Спартак, едните бяха Витоша, другите Средец, това не е опречило на феновете да си обичат отборите“, продължи Ганчев.

„Има някои хора, които могат да ни припознаят историята си, но ако погледнем реално на нещата, ако примерно слеем двата клуба и направим нов отбор от В група само ще им се вдигнат титлите, няма да са 31, а 35 и ще им се вдигнат купите. Ние имаме една малка кратка история, доста емоционална и за нашите стандарти доста добра“, разкри още президентът на ловчанлии.

„Това е единственият нормален ход на нещата, които трябва да се случат. Оттук нататък продължават, имат си треньор Христо Стоичков, но тези мъки ще продължават, докато в един момент стане фаул. Тук е въпросът да се стъпи на основа, с някакви солидни активи като млади играчи, които имат потенциал, които струват много после. Сега ЦСКА има няколко играчи, които струват по 2-3 хиляди евра и нищо друго. Докато Литекс като активи има няколко милиона евра. Какво има ЦСКА? 4 славни букви и една емблема, която 18 пъти е сменена“, обясни Ганчев.

„ЦСКА ще си е ЦСКА, няма да има нищо ловешко, играчите обличат червените фланелки и може да стане ЦСКА каквото си решат. Говорим като бизнесмени да се стъпи на солидна база, без задължения и да започва да се натрупва. Трябва бази, да се ремонтира стадиона, да се строят тоалетни. Оттук нататък битовизмите са 1 милион“, коментира още Ганчев.

„Аз бърза работа нямам и не бързам за никъде. Когато червената общественост реши да стане този брак, трябва да съм ок. Да ми се обадят. ЦСКА е национална кауза, както е и Левски."

Ние не можем да го възприемем като някаква авантюра, говорим за нещо трайно, дълго, подредено, със строги правила, това е армейски клуб и трябва да има армейска дисциплина.“

„Дотам не съм стигал, но мисля, че до следващата седмица да се произнесат фенклубовете, настоящите собственици, които са дали към 50 милиона за 4 години. Оттам натам моята е най-лесна, защото се касае въпросът за 3-4 часа юристите да понапишат малко документи. Отборът е на линия, играчите са на линия, всичко е в реда на нещата.“

„Това може да попитате собственика Димитър Борисов и Иво Иванов, не знам дали Стоичков ще остане треньор. Това е сделка между две търговски дружества, едно в много тежко състояние и другото в цветущо състояние. Разликата между Стоичков, играчите е съвсем друга, тук говорим за една сделка по закона, който е в момента“, допълни Ганчев.