Млади учени включиха В. Търново в съвместна българо-унгарска разработка
Млади учени включиха В. Търново в съвместна българо-унгарска разработка / DarikNews.bg

Младият учен Детелин Лучев от Института по математика и информатика при БАН презентира кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 по време на визита по научен обмен преди дни в Будапеща. Кметът Даниел Панов предостави специално за научната среща  презентация, с която бе представена кандидатурата на форум в Унгарската академия на науките.

Презентацията предизвика голям интерес от страна на  унгарските учени, които изразиха възхищение от красотата на региона и особено от старинните богатства в старопрестолния град и аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина". Предстои представяне и в Унгарския национален музей.

През месеците май и юни млади учени от БАН са на посещение в Будапеща по програма за високотехнологичен обмен на млади учени и във връзка със съвместната българо-унгарска разработка, свързана с град Велико Търново.

Екипи от двете страни работят съвместно по проект, свързан с 3D представяне на значими културни и научни събития от регион Велико Търново чрез глобална GPS базирана информационна система и мултилингвистичен културно-исторически пътеводител за регион Велико Търново.

Проектът е част от подготовката по канидатурата на старопрестолния град за Европейска столица на културата 2019. Завършеният проект предстои  да бъде представен на международната културна конференция DIPP във Велико Търново тази есен. Тя ще се състои от 18 до 21 септември с подкрепата на Община Велико Търново.