Не монокините, а пияните туристи били проблем за варненските спасители
Не монокините, а пияните туристи били проблем за варненските спасители / снимки: Impact press group, архив

Пияните туристи на плажа са по-голям проблем от дамите без горнища на банския. Голите женски гърди не притесняват варненските спасители. Монокините са нещо нормално за нашите плажове и вече не правят впечатление. Това заяви за Дарик Лаврентий Силов, шеф на „Водно спасяване" към БЧК във Варна.

Така дългогодишният варненски спасител коментира исканията на негов колега и няколко пастори монокините на бургаския плаж да бъдат забранени и голите женски гърди да се санкционират.

През последните лета няма случаи плажуващи във Варна да са се оплаквали от дами по монокини. Поне такова не е стигало до Андрей Василев, ракри пред Дарик търговският пълномощник на фирмите концесионери на плажовете от вълнолома до трета буна. Събирането на тен по монокини там не е забранено, за разлика от нудизма, посочи Василев. Той припомни, че и тази година ще има обособен Евин плаж, на който по-притеснителните дами ще могат голи и необезпокоявани да се радват на слънчевите ласки.

Не е нормално в 21-и век да се борим срещу голите женски гърди на плажа, смята Галин Герчев, председател на Българската натуристка федерация. Искането за забрана на монокините ни връща в Средновековието, коментира Герчев. Почти няма плажове в Европа, където плажуването по монокини да се санкционира, сподели изявеният нудист. За пример той даде плажовете в турските курорти, които често посещавал. Там имало жени, които се къпят в морето с дрехи, но пък нямало никакви проблеми за по-разкрепостените дами да плажуват без горнище на банския костюм.

Не монокините а пияните туристи били проблем за варненските спасители
netinfo

В писмо до Община Бургас наскоро 9 свещеници от морския град настояха да се промени Наредбата за опазване на обществения ред, като се забрани посещаването на плажа по монокини. Според религиозните дейци, излагането на полуголи и голи тела на открития публичен плаж, а не в специално обособени за това места, нарушава спокойствието и моралните норми на почиващите.

Малко след свещениците в подкрепа на искането за забрана на монокините на бургаския плаж се обявиха и спасител на плажа и местен архитект.

Специалистът по водно спасяване към БЧК Васил Загорчев също написа писмо до бургаската община, в което сподели притеснението си, че вниманието на спасителите се разконцентрира от полуголи и голи плажуващи. Поведението на плажа става все по-развратно, според плажния спасител. Той заяви, че неведнъж е ставал очевидец на осъществяване на полови актове на плажа и в морето, в непосредствена близост до деца.

Според арх. Лазар Банчев е несъвместим е стремежът на морската община да бъде избрана за Европейска столица на културата и „освободеното от морални задръжки облекло и поведение на част от плажуващите".

Кметът на Бургас обаче застана зад монокините, като изрази мнение, че забраната на голите женски гърди на плажа не е демократично.