ФБР с достъп до сървърите Google и Facebook?
ФБР с достъп до сървърите Google и Facebook? / снимка: sxc.hu

Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA) и ФБР имат достъп до сървърите на девет американски интернет гиганта, сред които Microsoft, Yahoo!, Google и Facebook, където следят дейността на чуждестранни граждани. Това разкриха вестниците „Вашингтон пост" и „Гардиън", цитирани от световните агенции.

С „Вашингтон пост" се е свързал бивш служител на разузнаването, който е предоставил документи, включително слайд презентация за обучение, в която се описва партньорството между NSA и интернет компаниите. Тайната програма с кодово име PRISM е внедрена от 2007 г. и позволява на NSA да се логва в сървърите на компаниите през портал, за да събира информация за потребители, за които има „разумни доводи" да се смята, че са чужденци.

Законът в САЩ защитава американските граждани от следене без съдебна заповед, но лицата извън територията на страната не разполагат с тази защита и може да бъдат шпионирани съвсем законно, отбелязва БТА.

Според „Вашингтон пост" анализаторите, които ползват системата в интернет портал във военната база Форт Мийд близо до Вашингтон, трябва да въвеждат ключови думи в търсачка, за да има вероятност над 51%, че следеното лице е чужденец. В системата според медиите участват също Skype, AOL, YouTube, Apple и PalTalk.

Според „Гардиън" NSA може да разглежда „имейли, аудио- и видеочатове, видеоматериали, снимки, чатове като Skype, прехвърляния на файлове, данни от социални мрежи и т.н.". Комуникациите през Skype може да се следят пряко. Google, Apple, Facebook и Yahoo! излязоха с отделни изявления, в които уверяват, че не са давали директен достъп на разузнавателни агенции до системите си и че предоставят данни на властите на САЩ само съобразно закона, като всяко искане се проучва внимателно.