Обсъждат възобновяване на делото САПАРД
Обсъждат възобновяване на делото САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото срещу Марио Николов, Людмил Стойков и още петима, подсъдими за пране на пари на 7,5 млн. евро от програмата САПАРД, съобщиха от съда.

Подсъдимите бяха оправдани на първите две инстанции. Преди изготвянето на мотивите от Софийски апелативен съд оправдателната присъда е била протестирана изцяло. В допълнителните съображения прокурор от Апелативна прокуратура-София, е оттеглил протеста само по отношение на Николов и Стойков.

Поради противоречие между първоначалния протест и допълнителните съображения протестът и срещу останалите подсъдими е оттеглен, за да бъде искана проверка на цялата присъда по извънредния способ-възобновяване, пише в искането.

На 21 септември м.г. Софийският апелативен съд постанови оправдателни присъди постанови за Марио Николов, съпругата му Марияна, Людмил Стойков, Ана Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева и Иван Иванов по процеса срещу тях за изпирането на 7,5 млн. евро по програма САПАРД.

Съдията докладчик по това дело Калин Калпакчиев обясни като мотив за присъдата, че събраните нови доказателства по това делото показват, че не е установено те да са извършвали финансови преводи-субсидии по програма САПАРД от сметката на дружествата бенефициенти, т.е, че няма данни за извършени престъпни финансови сделки. След назначените нови експертизи е установено, че тези преводи са извършени от други физически лица.