Закриха официално „Златната липа”
Закриха официално „Златната липа” / организатори

На стилна церемония в Операта в Стара Загора бе закрито първото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа". Наградата за най-добър филм грабна грузинския „Запази си усмивката" на Русудан Чкония. Именно това бе последният филм, който меломаните в Стара Загора видяха след церемонията по закриването.

За най-добър режисьор призът получи Мари Кройцер за филма си „Без баща", Австрия. Златна липа" за женска роля журито с председател проф. Вера Найденова присъди на актрисата Пирошка Мога, за участието в драмата „Аглая", копродукция на Унгария, Полша и Румъния. Николай Лие Каас получава приза за ролята си в „Смешен човек", Дания.

Една от големите звезди на родното кино - Мария Статулова си тръгна с приза за цялостен принос.

"Имам привилегията да ви връча тази награда – една от многото, които сте получавали по вашия дълъг творчески път. Искам да я приемете като нещо много специално , защото тя пренася голямата любов на всеотдайната старозагорска публика. Чрез тази награда, ние, любимите ваши зрители, боготворящи ви за вашия талант, ви обещаваме, че ще отглеждаме липата, с която поставихте началото на алеята на липите и началото на многото носители, които ще следват в годините на филмовия фестивал „Златната липа“, обърна се към Мария Статулова заместник кмета Иванка Сотирова.

"Адски обичам филмите си, сега виждам някои грешки, но няма как да ги поправя. Затова обещавам толкова хубаво да играя, че пак да снимам във филми. Безкрайни благодарности за тази божествена награда, която ще наредя до другите. Знам, че този фестивал ще върви и ще просъществува, на добър час!", заяви самата Статулова.

Македонският филм „Пънкът не е мъртъв" получи специални комплименти от международното жури.

Организаторите на фестивала в лицето на директора Магдалена Ралчева обявиха, че се надяват второто му издание да се състои догодина по същото време. „Стара Загора трябва да прегърне този фестивал и да го развива. Най-трудно е началото, нека го запазим, култивираме и развиваме", пожела си професор Вера Найденова.