Каназирева иска среща със здравния министър за Белодробна болница
Каназирева иска среща със здравния министър за Белодробна болница / dariknews.bg/архив

Среща с министъра на здравеопазването иска общинският съветник от „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева. В писмо до д-р Таня Андреева тя изтъква като причина обсъждането на възможността за запазване на Белодробна болница „Кудоглу”. В качеството си на председател на временната комисия за прекратяване на дейността на болницата, Каназирева предлага на обсъждането да бъдат поканени представители на общината, Българския лекарски съюз и Националната пациентска организация.

От десет години  по време на всички предизборните кампании се говори за решаването на проблемите с Белодробна болница и се обещават промени, но резултат няма, коментира Каназирева. Тя счита, че лечебното заведение може да бъде спасено единствено, ако стане държавно, какъвто е статутът на диспансерите с тази дейност в страната. Това ще позволи да се запази цялостният процес на лечението на специфичните белодробни заболявания и базата с прекрасния парк, посочва Каназирева. Позицията й винаги е била категорична, че болницата не бива да се закрива. На сесията на общинския съвет Дани Каназирева, както и колегите й от „Съюз за Пловдив”, гласуваха против ликвидацията на общинското дружество.

В писмото си Каназирева посочва основните аргументи, поради които е важно болницата да се запази. Тя напомня, че здравното заведение обслужва пациенти от цяла Южна България и разполага с 90 легла или два пъти повече в сравнение с отделението в Университетска болница „Св. Георги”, което ще поеме медицинските грижи за болните от туберкулоза, ако решението на пловдивския общински съвет от 21 март 2013 г. не бъде отменено.

Съветничката изразява опасението пред  д-р Таня Андреева,  че УМБАЛ „Св. Георги” няма  условия за специфично комплексно обслужване на пациенти, с каквито разполага Белодробната болница, независимо от това, че сградата не е нова. С цел лечение и профилактика на белодробни заболявания и туберкулоза в СБПЗАЛ „Д. Кудоглу”са разкрити диагностично – консултативен блок, кабинети за контрол на туберкулоза, медико – диагностични лаборатории, отделение за образна диагностика, стационарен блок, специализирана белодробна ТЕЛК, болнична аптека. Има детски кабинет, бронхологичен рентген, рехабилитатори. Болницата разполага с административно – стопански блок и голям парк с площ 23 декара, който дава възможност пациентите да не са в близък досег с други болни, посочва Дани Каназирева.

В писмото тя предупреждава министър Андреева, че пребазирането на лечебната дейност в УМБАЛ „Св. Георги” ще доведе до свиване на легловата база и риск от рязко влошаване на обслужването. Отделението с 35 – 40 легла, което все още не е оборудвано, не разполага с толкова широк периметър от специфични медицински грижи, каквито предлага Белодробната болница. Според лекари – специалисти съществува сериозна опасност, че отделението в УМБАЛ „Св. Георги” няма да има възможност за диспансеризацията на пациентите, в резулат на което тенденцията на увеличение на болни от туберкулоза ще се засили, излага мотивите си съветничката.

Закриването на болницата означава и грубо погазване на дарителската воля на големия пловдивски благодетел Димитър Кудоглу, се казва още в писмото. Според Каназирева с този акт ще се потвърдят съмненията на много пловдивчани, че целта на ликвидацията е разпродажба на атрактивните имоти, дарени на общината в миналия век.