Оставки в енергийния регулатор
Оставки в енергийния регулатор / снимка: БГНЕС, aрхив
Оставки в енергийния регулатор
64524
Оставки в енергийния регулатор
  • Оставки в енергийния регулатор

Целият състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, включително председателят й Евгения Харитонова, са подали оставки. Това беше съобщено от премиера Пламен Орешарски след първото заседание на новия кабинет.

Според премиера регулаторът трябва много бързо да се стабилизира институционално, защото енергетиката се намира в много тежко състояние.

Министър-председателят заяви, че към днешна дата гарантира недопускането на ново увеличение на цената на тока, и загатна, че е възможно да се очаква дори понижение. „Мога да ви уверя с малко по-висока степен на сигурност, че няма да допуснем ново увеличение на цени, а дори с риск леко да избързам, много ми се иска и имам известни надежди, че в следващите седмици може да имаме и по-добри новини", каза премиерът.

Депутати от БСП заявиха пред Дарик, че ще настояват Народното събрание да избере новия състав на енергийния регулатор. Социалистите ще внесат промени в Закона за енергетиката, които не бяха приети от предходния парламент. С тях новият състав на ДКЕВР ще се избира от Народното събрание, а не от министър-председателя, както е в момента. Левицата чака да заработят ресорните парламентарни комисии, което ще се случи след гласуването на новия правилник на Народното събрание.

В края на януари тази година правителството освободи от председателското място в енергийния регулатор Ангел Семерджиев. Той бе наследен на поста за кратко от Юлиана Иванова, която подаде оставка след като стана ясно, че незаконно е продавала цигари в интернет. Заедно с Иванова оставки хвърлиха и останалите членове на комисията. Харитонова пое ръководството на ДКЕВР в началото на март. Преди това тя бе зам.-министър с ресор енергетика в правителството на Бойко Борисов. От 2010-а до 15 май миналата година тя бе член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.