Турското правителство се извини на ранените при сблъсъците
Турското правителство се извини на ранените при сблъсъците / снимка: Gulliver/Getty Images
Турското правителство се извини на ранените при сблъсъците
64505
Турското правителство се извини на ранените при сблъсъците
  • Турското правителство се извини на ранените при сблъсъците

На петия ден от протестите в Турция и в отсъствието на премиера Реджеп Тайип Ердоган, който е на обиколка в Северна Африка, вицепремиерът Бюлент Арънч призна, че полицията не е реагирала адекватно. "Полицейската реакция срещу тези, които още в първите дни протестираха в Истанбул, беше погрешна", каза Арънч, който се извини на недоволните турци и ги призова да се приберат по домовете си. Протестите, които започнаха като мирна демонстрация против строежа на МОЛ на мястото на зелена площ в Истанбул, се превърнаха в улични сблъсъци, след като полицаите се опитаха със сила да изгонят защитниците на парка Гези.

При признанието на вицепремиера Бюлент Арънч, че е имало грешки в полицейската реакция, той не пропусна да изкаже част от вината и върху протестиращите.

"Ползването на прекомерна сила от полицията срещу хората, които демонстрираха за запазването на околната среда, беше грешно и несправедливо. Извинявам се за това на гражданите. Обаче не мисля, че трябва да се извиняваме на онези, които рушат по улиците и които се опитват да предотвратят свободата за останалите хора", каза Арънч.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган продължава да отстоява позицията си, че протестиращите са хулигани и провокатори и да отхвърля намеци към настъпването на "Турска пролет".

"Това е смехотворно! Всичките тези инсинуации и сравнения с Арабската пролет се правят от хора, които си нямат никаква представа що за държава е Турция", каза Ердоган.

Той дори упрекна организаторите, че са врагове на държавата, които се сработват с терористи. От своя страна, хората по улиците продължиха да искат оставката на правителството, което определят като диктатура.

Медийната война и от двете страни е ожесточена - официалните медии сериозно ограничават новините за пострадалите по време на протестите, като според някои медии, които цитират лекари, жертвите са много повече от официално обявените два смъртни случая. Според Асоциацията на турските медици, ранените през последните пет дни са повече от 3000, от които 26 са в критично състояние. Протести се случват в повече от 60 града, някои от които в провинции в Източна Турция, известни с подкрепата си за Ердоган - Трабзон, Самсун и Шанлъурфа.

Същевременно много от снимките, които се качват в интернет и показват брутално отношение, са фалшиви - в една са показани полицаи, които пръскат сълзотворен газ в очите на седнало на тротоара куче, като при по-подробен анализ се оказва, че полицаите не са турски. В друга е показан мъж, чийто гръб е нарязан с няколко дълбоки, паралелни сечения с упрека, че това е причинено от полицейски бой. Впоследствие обаче се оказва, че това е плувец, пострадал от перката на моторна лодка. Протестиращ, гонен от тежковъоръжен полицай, пък е премахнат от кадър, а на негово място е монтирано малко дете.