Слави Бинев въведен в архонт в Рим
Слави Бинев въведен в архонт в Рим / netinfo

В нарочен ритуал на Българската православна църква, воден от негово високопреосвещенство Верейския владика Галактион в Рим беше извършен ритуал по въвеждането в най-високо благородническо звание и аристократичен титул – архонт – на господин Слави Бинев.

По желание на монсеньор Бърнард Лоу, кардинал на САЩ, символичният акт беше извършен във великата катедрала „Света Мария Маджоре”, където през 868 г. Папа Адриан ІІ благословя църковните книги на славянски език, донесени от светите братя Кирил и Методий.

Въвеждането в архонт се извърши от Старозагорския владика Галактион.

След церемонията Негово Високопреосвещенство Галактион и негово превъзходителство Слави Бинев бяха приети във Ватикана и Конгрегацията за Единство на християните.

Титлата архонт се дава за заслуги към църквата и човечеството. Тя е наследствена – предава се от баща на първороден син и в католическия свят съответства на херцог, граф, а в славянския – на княз.

Архонтите са светската сила на църквата. Михаил Горбачов също е архонт, въведен от гръцката православна църква.

На тържествената вечеря в чест на новопроизведения благороден архонт Слави Бинев, състояла се в бившата резиденция на папата „Сан Сепулко”, са присъствали всички висши сановници на Ордена на Йезуитите и Опус Деи.