Защитата на личните данни ще дискутират на конференция в Шумен
Защитата на личните данни ще дискутират на конференция в Шумен / Sofia Photo Agency, архив

Научната конференция, посветена на проблемите на сигурността ще се проведе в Шумен на 6 и 7 юни факултет "Артилерия, ПВО и КИС" на Националния военен университет "Васил Левски" в Шумен.

Събитието ще бъде открито от проф. д.в.н. Манол Млеченков, водещ експерт по информационна сигурност във Военния университет, и с приветствие от полк. доц. д-р Нелко Ненов - декан на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС" - Шумен.

Председателят на Комисията за защита на личните данни - Венета Шопова, ще изнесе доклад на тема „Държавната политика в сферата на защитата на личните данни". Проф. д.т.н. Веселин Целков - член на КЗЛД, ще представи „Минимални технически и организационни изисквания за защита на личните данни".

„Законът за електронните съобщения като специален нормативен акт, регламентиращ защитата на данните на потребителите на обществени електронни съобщителни услуги", е темата на презентацията, която ще направи Степан Химук - старши юрисконсулт в Комисията за регулиране на съобщенията.

Доц. д-р Георги Димитров - председател на Фондация „Право и интернет", и адвокат Десислава Кръстева - старши експерт в неправителствената организация, ще представят пред участниците в научния форум „Правни проблеми, свързани с използването на интелигентни системи за проследяване и разпознаване".

„Модел за изграждане на система за киберсигурност" е темата на доклада на д-р Румен Гюров - главен експерт в дирекция „Защита на класифицираната информация" в Държавната комисия по сигурността на информацията.

В програмата на събитието също така е включена работа по научни секции - „Държава и сигурност", „Информационна сигурност" и „Студентско-докторантска", в която участие вземат ръководители, преподаватели, студенти и докторанти от Национален военен университет „Васил Левски", Шуменския, Великотърновския и Бургаския свободен университет.

Участие в конференцията ще вземат участие и представители на Дирекция „Сигурност на информацията" в МО, Държавна агенция „Национална сигурност", Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, Административния съд - Шумен.