Изпълняват се проекти за 1,5 млрд. лв. във водния сектор
Изпълняват се проекти за 1,5 млрд. лв. във водния сектор / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Във водния сектор в страната в момента се изпълняват проекти за над 1,5 милиарда лева, каза днес във Варна Спиридон Александров - началник отдел в Министерството на околната среда и водите. Той припомни, че оперативната програма, по която се финансират проектите за този сектор, е на стойност 3,5 милиарда лева, пише БТА.

По думите му 25 процента от тях вече са изплатени на бенефициентите. Според Александров договорирани са близо 140 процента от средствата. Той поясни, че числото надхвърля 100 процента, тъй като при изпълнението на различните проекти са реализирани икономии.

По Черноморието вече са обхванати почти всички източници на отпадни битови води, каза експертът. По думите му вече е започнало изпълнение на сериозни проекти в Поморие, Созопол и Балчик. Общата стойност на обектите, които се реализират по крайбрежието, надхвърля 200 милиона лева.

Спиридон Александров участва в церемония за първа копка за изграждане на канализационна помпена станция и тласкател във Варна. Ръководителят на проекта Дарина Йорданова посочи, че работата трябва да приключи за една година. С изпълнението на проекта ще бъде спряно изтичането на отпадъчни води в морето и ще се гарантира чистотата на градските плажове във Варна. Изгръждането на този обект е част от голям проект на общината, финансиран по оперативната програма "Околна среда", допълни Йорданова. По думите й общата му стойност е над 41,5 милиона лева. Освен изграждането на канализационната помпена станция и тласкателя, проектът предвижда и модернизация на пречиствателната станция във Варна, където ще бъде направено трето стъпало за изчистване на фосфора от отпадъчните води.