„Клас Олио“ подписа договор за износ с Китай на стойност 1,5 млн. евро
„Клас Олио“ подписа договор за износ с Китай на стойност 1,5 млн. евро / netinfo

Българска компания за производство на слънчогледово олио „Клас олио” ООД подписа договор за износ с Китай на стойност 1,5 млн. евро. Както е известно производствената база на фирмата е в село Карапелит, област Добрич.

Сделката е осъществена в рамките на Българо-китайски бизнес форум, организиран в партньорство между Българската търговско-промишлена палата, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България, Министерството на търговията на Китай и посолството на Китай.

Ли Кан, вицепрезидентът на водещата китайска компания China Sinopharm International Corporation, сключила договора за внос на българско олио, съобщава, че планира за тази година да внесе в Китай 300 000 тона от стоката. По последни данни на компанията тя държи до 60 на сто от вноса на слънчогледово олио в Китай. Преди 2000 г. основният внос е бил от Аржентина, а след това - от Украйна. Българската фирма „Клас олио”  вече също е на азиатския пазар.

Договорът е подписан от изпълнителния директор Ерхан Фикрет, който споделя, че е изключително горд от факта, че изборът на китайската корпорация е паднал именно върху неговата фирма.

По изнесени данни от българското икономическо министерство, износът на България за страните от Азия расте с 27 на сто, като най-голям е ръстът в експорта за Китай - над 88 на сто за миналата година. Китай е втори партньор сред експортните ни дестинации извън ЕС след Турция.