Новите специалности – хит сред кандидат-студентите в Свободния
Новите специалности – хит сред кандидат-студентите в Свободния / netinfo

Актуализираният академичен профил на Варненския свободен университет „Черноризец храбър” има за цел да отговори на динамичните изисквания на пазара на труда, категорични са от ръководството на висшето училище.  Направените в университета проучвания сочат необходимостта от служители с интегриран профил - професионалисти, които да комбинират повече от една функционалност и да притежават повече от стандартните за позицията умения.

В стартиралата в началото на годината кандидатстудентска кампания особен интерес е регистриран към специалностите с интегриран профил като „Международни отношения и право”, „Публична администрация и мениджмънт”, „Публична администрация и право”, „Международна икономика и търговия”, „Политически и медиен маркетинг”, „Рекламен дизайн и маркетинг” и „Психология и социални дейности” във филиал Смолян.

Традиционно висок остава интересът към утвърдените специалности като „Психология”, „Право”, „Архитектура”, „Защита на националната сигурност”, „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”.

В хода на кандидатстудентската кампания продължава приемът на документи за изпитите по Български език и литература, Чужд език, Информатика и Общ технически тест, които ще се проведат на 10 юни и тези по История, Математика и Есе на обществено значима тема, които ще бъдат на 11 юни.

За 11 юни са планирани и изпитите за специалностите „Мода и мениджмънт в модата” и „Рекламен дизайн и маркетинг” и практическият изпит за специалност „Хореография”.

В периода 12-14 юни ще бъдат проведени приемните изпити по рисуване за „Графичен дизайн” и уникалната за България специалност „Дизайн за архитектурна среда”.

За пръв път в България тази година се провеждат онлайн конкурси за прием в специалност „Архитектура”. През онлайн платформата на Варненския свободен университет може да се кандидатства и за специалностите „Дизайн за архитектурна среда”, „Рекламен дизайн и маркетинг”, както и за всички останали специалности, за които важи традиционния за ВСУ изпит – есе на обществено значима тема. Опитът, натрупан в годините показва, че разработката на есе е най-удачната форма за прием в някои специалности в университета, защото разкрива ерудицията, културата и самостоятелното творческо мислене на младите хора.

С есе на тема „Аз ще уча и ще успея в България” зрелостниците с отличен успех могат да кандидатстват за едноименната стипендиантска програма. Тя дава възможност на 20 бъдещи студенти да започнат обучението си в избрана от тях специалност и покрива 100% от годишната такса за обучение в първи курс.

За стипендията може да кандидатства всеки, който е завършил средното си образование в България през учебната 2012/2013 година с отличен успех от дипломата за средно образование. Периодът за кандидатстване е от 5 юни до 5 юли 2013 г. включително.