Георги Младенов: Време е Левски да промени историята
Георги Младенов: Време е Левски да промени историята / БГНЕС

Една от най-емблематичните фигури в българския баскетбол и за Левски Георги Младенов сподели часове преди петия решителен мач за титлата в родното първенство между „сините” и Лукойл Академик, че се надява на хубав мач и каза: „Време е Левски да промени историята!”

Младенов не крие, че се връща към последния финал в България, завършил в пет мача, когато през 2000-а година Левски става шампион, побеждавайки Черно море с 3:2. „Това е първият финал с пети мач в последните 13 години. Сещам се за финала от 2000-а година, дотолкова, че тогава победихме два мача в София, два загубихме във Варна и победихме в петия мач в София. Тогава още на Левски спонсор беше МТел. Лека му пръст на г-н Грашнов. Голям човек и голям мъж, спомените ми са само добри за него. Каквото и да кажа ще е малко”, заяви Георги Младенов пред Гонг.

„Това е първият финал на Лукойл с пети мач в последните години, така че според мен Левски доказаха, че комплексът Лукойл не съществува вече. Време е Левски да промени историята. Сега са най-близо от всичките години, в които се опитваха да свалят Лукойл от върха. Смятам, че оценяват и знаят за какво става въпрос. Знаят какъв е залогът. Не трябва да има притеснения. Но пък аз не смятам, че това им стига, нито пък, че ще се задоволят с това, че играят пети мач. Всеки отбор, който стигне до мач, който решава титлата прави всичко възможно да го спечели. Лукойл също ще направят абсолютно същото. Очаквам един наистина добър финал. А пък този пети мач потвърждава това, което казах в началото на първенството, че тази година първенството е най-интересно в последните 10 години. От тук нататък каквото и да кажем ще е малко. Надявам се да стане един много добър мач и той да бъде черешката на тортата на цялото ни първенство тази година”, коментира още Младенов и продължи:

„По-тежко му е на Лукойл. Ако те загубят този мач, това ще е доста сериозен удар по тяхното самочувствие, докато те досега се чувстваха недосегаеми. Всяка година титла и Купа. Губили са Купата, но това са епизоди, в които не са печелили това, което им се полага. Лукойл са отборът, който в последните години показва на Европа, че в България се играе баскетбол. Знаете само те ни представляват в европейските клубни турнири и то играят доста успешно. За Левски пък ще бъде разочарование също, ако не спечелят. Познавам добре Левски, треньорското им ръководство и съответно Тити. Това би било разочарование, макар че всички ще кажат- да, Левски се бори достойно. Но нали знаете, че се помни само първият.”