Хипотерапия в дневен център Св. Стилиян детепазител
Хипотерапия в дневен център Св. Стилиян детепазител / Фондация „Террахорн”

Пони-парти по повод Деня на детето се състоя в Дневен център "Св. Стилиян детепазител" в Сливен, организирано от Фондация „Террахорн”, съвместно с конна база „Табора” и фондация „Нашите недоносени деца”.

Малки и големи деца, както и медицинският персонал, възпитателите, директорите, обслужващия персонал посрещнаха с усмивки, ръкопляскания и много положителни емоции малките кончета.

Целта на посещението на конете беше както да развесели, така и да лекува децата. Хипотерапията е терапия с помощта на коне. Разходката с кон дава на  сетивата съвсем различно изживяване чрез движения, които са  различни, ритмични и повтарящи се. Това движение наподобява човешкото при нормално ходене. Разнообразието от походката на коня позволява на терапевта да променя степен по степен интензивността и натоварването, а  след това да използва това движение в комбинация с други клинични процедури за постигане на желаните резултати.

Хипотерапия в дневен център "Св. Стилиян детепазител"
netinfo

 

Хипотерапията може да подобри видимо баланса, позата, мобилността и функционалността на човек. Може да се отрази и психологически, да подобри когнитивните, поведенчески и комуникационни функции на  всички възрасти. Клиентите, които могат да се възползват от хипотерапията могат да има различни диагнози:  церебрална парализа, множествена склероза, изоставане в развитието, травматична мозъчна травма, мозъчен инсулт, аутизъм  или езикови увреждания.