Службите за сигурност са оголен нерв в обществото ни
Службите за сигурност са оголен нерв в обществото ни / снимка: БГНЕС, архив
Службите за сигурност са оголен нерв в обществото ни
64450
Службите за сигурност са оголен нерв в обществото ни
  • Службите за сигурност са оголен нерв в обществото ни

В последните години сферата на вътрешните работи и службите за сигурност е оголен нерв в обществото ни. Очевидно е, че са необходими промени в тази сфера. Така Зинаида Златанова, заместник министър председател и министър на правосъдието, коментира в „Седмицата” на Дарик решението на депутатите Главната дирекция за борба с организираната престъпност да премине към ДАНС.

Тя обаче отказа да коментира в подробности темата и заяви, че министърът на вътрешните работи е по-подходящ събеседник за въпроси в тази сфера.

Вчера депутатите приеха на първо четене в парламента промените в закона за ДАНС, които предвиждат ГДБОП да премине към агенцията за Национална сигурност.

Измененията, внесени от БСП и ДПС, възстановяват разследващите функции на агенцията. Сред идеите е още председателят на ДАНС да бъде избиран от парламента по предложение на министър-председателя. Ако промените бъдат окончателно приети в този вариант, на практика се възстановяват първоначалните функции на агенцията, които й бяха иззети през 2009 г.

На въпрос под чие управление трябва да отиде подслушването, Златанова заяви: „Аз бих искала да си съставя мнение въз основа на това какво кажат специалистите, експертите, и хората, които би трябвало да знаят как това е уредено в други държави. В интерес на истината аз не знам, защото това не било сфера на моята дейност до преди три дни”.

„Аз съм отговорен човек. Знам, че в секторите, в които съм натоварена да работя, България има много ясен коловоз и много ясни параметри, по които се работи. Имаме ясна пътна карта какво правим месец по месец в правосъдие и вътрешни работи. И в областта на еврофондовете, и в правосъдие и вътрешни работи моментът е много важен. Това, което направим, ще предопредели много неща за България. Ще е безотговорно да отсъствам от тези процеси в този момент”, заяви още Златанова.

Зинаида Златанова съобщи още, че ще оцени каква работа е свършена в Центъра за превенция и противодействие на организираната престъпност (БОРКОР) и колко струва тя на държавата. „Борбата с корупцията не е задача само на една институция. Ще погледна точно каква работа е свършена от БОРКОР във връзка с цената на работата й заради ограничените средства. На базата на това ще огледаме много добре ресурсите, с които разполагаме, и как да ги използваме, така че институциите да функционират, което ни е абсолютно нужно”, заяви Златанова.

Запитана дали ще предложи промени в конституцията, каквито искания имаше от страна на протестиращите, тя отговори, че това не е непосредствен спешен приоритет на кабинета. „Промени в конституцията е редно да се направят след спокоен анализ с академичните среди и в политическата система, за да се отговори на въпросите дали, как и кога”, каза тя. 

Правосъдният министър обаче потвърди, че сред приоритетите е изработката на новия Наказателен кодекс, подготвян от работна група, инициирана от министър Диана Ковачева от правителството на ГЕРБ. Златанова посочи, че една от първите й задачи ще е да се срещне с експертите, които работят по текстовете. „Засега не виждам причини да се подготвят промени в Изборния кодекс, още повече, че това винаги е било дело на самия парламент”, изтъкна Златанова.

Златанова избегна да даде мнение за законодателните инициативи на депутатите за наказателна отговорност на нападатели срещу лекари и учители, за отмяната на пълната забрана на пушене в обществени места и за бъдещето на АЕЦ „Белене”. По първите две теми тя посочи, че са инициатива на парламента, а за атомната енергетика изтъкна, че има по-компетентни експерти от нея. „Като гражданин смятам, че по-важно е да изпълняваме правилата, когато са веднъж установени, а не да влизаме в дискусия дали ни харесват или не”, посочи тя.

Цялото интервю с министъра на правосъдието Зинаида Златанова може да слушате на RadiоDariknews.bg