През 2014 г. НАТО провежда последната си среща за войната в Афганистан
През 2014 г. НАТО провежда последната си среща за войната в Афганистан / снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама оповести, че НАТО ще проведе следващата година последната среща за войната в Афганистан и за нова мисия за обучение след изтеглянето на бойните части в края на 2014 г.

Обама обяви това на среща с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Белия дом, за обсъждане модернизацията силите на Алианса и нуждата от стабилизиране границите на Либия, предаде АФП.

Обама не каза дали двамата ще обсъдят и растящото предизвикателство за регионалната сигурност, произтичащо от войната в Сирия, или евентуалните планове на НАТО за намеса, предава агенция Фокус.

Американският президент каза, че с Расмусен са разговаряли за действията, които може да бъдат предприети след 2014 г., за да се гарантира, че „афганистанските сили за сигурност са ефективни и могат да контролират своите граници, а също че страните-членки на Алианса могат да бъдат уверени, че Афганистан няма да бъде използван като база за тероризъм в бъдеще".

„Ние се договорихме, че за да подпомогнем целия процес, ще е правилно да проведем още една среща на НАТО догодина", каза Обама.