ВТУ подписа споразумение за академичен обмен с японски колеж
ВТУ подписа споразумение за академичен обмен с японски колеж / DarikNews.bg

Великотърновският университет подписа споразумение за академичен обмен с японския колеж Кьоай Гакуен Маебаши. Договорът  за сътрудничество бе подписан от ректорите на двете учебни заведения по време на посещение на японска делегация в сградата на Община В. Търново. Сред гостите бяха японският посланик Такаши Коидзуми и неговата съпруга, културното аташе на японското посолство Ая Отаки и представители на община Маебаши.

Договорът за партньорство предвижда обмен на преподаватели, изследователи и учени, на бакалаври и магистри и на научни материали, публикации и информация от взаимен интерес, обясни ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ. По думите му това е четвъртият двустранен договор, който Търновската Алма матер сключва с университет в Япония. "Досега имаме договори с Института по технологии в Нагоя, с Девическия колеж Хакухо и с Университета Бункио Гакуин в Токио. В процес на преговори сме с университета Кокошикан в Токио и предстои да подпишем договор и с него", каза проф. Легкоступ.

Двете страни си размениха и традиционни подаръци. Проф. Легкоступ получи старинна маска на японско божество, той от своя страна подари на гостите екслибрис на великотърновски художник.  

Убеден съм, че споразумението между двата университета ще разшири и насърчи обмена между Велико Търново и Маебаши и в други сфери, каза японският посланик. Утре той ще присъства на откриването на 16-я празник на японската култура, който ще бъде открит в 12,00 часа в аулата на ВТУ.

Символ на японския град град Маебаши е розата. Затова още през 2006 г. представители на Община Велико Търново са подарили рози на далечния град, посочи кметът Даниел Панов. Самият той миналата година също е изпратил 30 рози, които са били засети в Маебаши с тържествена церемония. Кметът каза още, че в замяна старопрестолният град ще получи японски вишни. Дръвчетата ще красят великотърновските паркове от следващата година.