КС допусна разглеждане на жалбата за касиране на изборите
КС допусна разглеждане на жалбата за касиране на изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество искането на 96 народни представители от ГЕРБ за оспорване на законността на изборите за народни представители за 42-ото Народно събрание, проведени на 12 май т.г. Решението е публикувано на интернет страницата на съда.

Вносителите смятат, че е извършена недопустима агитация в деня за размисъл и в деня на изборите, участие в публичната част на кампанията на социологически агенции, трайно обвързани с определена политическа сила, участник в изборите. Поддържа се, че изнасяните от тези агенции данни са довели до промяна на обществено-политическите нагласи за гласуване. Според тях гласуване в чужбина е извършено в противоречие с правилата от Изборния кодекс, както и че при водене на регистъра на жалбите в Централната избирателна комисия (ЦИК) не са спазени нормативните изисквания ИК. Вносителите смятат, че е извършено и купуване на гласове в изборния процес в редица райони и избирателни секции.

По делото са приложени и три тома доказателства за претендираните нарушения. Наред с това вносителите са направили доказателствени искания и са поискали разглеждането на делото в открито заседание.

Конституционният съд е изискал от ЦИК да предостави резултатите от проверка на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване”към Министерството на регионалното развитие и благоустройството на избирателните списъци от проведеното гласуване в Република Турция на 12 май.

Съдът е оставил без уважение искането да бъдат изискани от Върховната касационна прокуратура материалите по образуваното досъдебно производство, предмет на което е случаят с намерените изборни бюлетини в печатницата в Костинброд. Съдът е оставил без уважение и искането за разглеждането на делото в открито заседание.

Конституирани като заинтересовани страни по делото са Народното събрание, президентът на Републиката, Министерския съвет, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на правосъдието, министърът на регионалното развитие и благоустройството, Върховния административен съд, главният прокурор, омбудсманът, Централната избирателна комисия, Фондация „Прозрачност без граници”, Гражданска инициатива за свободни и демократични избори, Национална асоциация „Българско сдружение за честни избори и граждански права”, Фондация „Младежка толерантност”, Институтът за социална интеграция, Институтът за развитие на публичната среда, Българският хелзинкски комитет.

На 22 май с 96 подписа на депутатите от ГЕРБ в Конституционния съд бяха внесени три жалби за касиране на изборите, проведени на 12 май. С гласовете на депутатите на Бойко Борисов бяха внесени и жалби от името на „Ред, законност и справедливост” (РЗС) и „Национален фронт за спасението на България” (НФСБ).

Нито председателят, нито заместник-председателят на ГЕРБ обаче дойдоха в сградата на Конституционния съд. От партията изпратиха няколко депутати, сред които бяха Красимир Ципов, Димитър Лазаров и Емил Радев.