Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене
Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене / снимка: Дарик-Благоевград, архив

Над 3700 случая на рак на белия дроб се диагностицират у нас всяка година, а над 3200 годишно са смъртните случаи вследствие на това онкологично заболяване. Това съобщиха за Дарик от Националната онкологична болница по повод Световния ден без тютюн, който отбелязваме днес. Според статистика на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година причинява смъртта на 6 милиона жители на планетата и на около 600 хиляди непушачи.

Черната европейска статистика показва, че в резултат на тютюнопушенето годишно умират над 500 000 души. Смята се, че 25 на сто от всички смъртни случаи, причинени от рак, и 15 на сто от всички смъртни случаи в Европа, имат връзка с вредния навик. На днешния ден Здравното ведомство, съвместно с неправителствени организации, ще организира различни прояви.

„Един от най-големите проблеми в нашата страна е пушенето сред младежите. България е на едно от първите места по увеличаване броя на пушещите особено сред момичетата, и по това, че у нас все повече се подмладяват тези, които започват да пушат. Вече минават границата от 10 години", коментира д-р Гергана Гешанова от Коалиция „Живот без тютюнев дим".

Тя поясни, че във връзка с 31 май стартира кампания „Ти нямаш нужда от тях. Те имат нужда от теб".