Три по три за трети бронз за Рилски спортист
Три по три за трети бронз за Рилски спортист / Gong.bg

Рилски спортист победи Балкан с 88:75 в решителния трети мач от серията за третото място в Националната баскетболна лига. Самоковският тим успя да завоюва бронзовите медали в трето състезание този сезон, след като стори същото в турнира за Купата на България и Балканската лига. Това е и първи медал от първенството за Рилски спортист в историята на клуба.

Рилецо нанесе първа загуба на Балкан в Ботевград от януари насам, но го направи в най-важния момент.

Гостите изиграха отличен мач и напълно заслужено излязоха крайни победители от него. След като се раздаде докрай и направи щастливи феновете си в полуфиналната серия срещу Левски, тимът на Балкан не приличаше на себе си в този последен за сезона мач и отстъпи логично на по-мотивирания си съперник.

Още след първата четвъртина Рилски спортист успя да дръпне с 8 точки, като заложи на бързата си игра и се възползва от това, че стрелбата отдалеч на домакините не потръгна. Във втория период разликата за първи път стана двуцифрена след силно начало на Рилецо и до края на полувремето варираше около 8-9 точки.

На почивка двата състава се оттеглиха при резултат 38:46, което все пак запази надеждите на Балкан за второто полувреме. В него обаче не се случи нищо по-различно и Рилски спортист през по-голямата част от третата четвърт водеше с 12 точки. В последния период двата състава влязоха при 14 точки разлика, а въпреки малък подем на ботевградчани, намалил накратко изоставането им до 9 точки, гостите бяха твърдо решени да затворят мача в своя полза и го направиха с поредица от тройки.

Бранко Миркович закова няколко решителни удара от разстояние, а Тони Гуджино направи страхотно отиграване в защита за Рилецо,след които след средата на последната четвърт самоковци водеха с 18 точки разлика, от която вече Балкан нямаше как да се върне в мача.

Рилски спортист наниза цели 13 тройки в мача, при това на чужд терен и с това успя да неутрализира домакините. 20 точки реализира Миркович, 16 добави Тери Смит, като и двамата имаха страхотни проценти на стрелба в последния си мач с екипа на тима, а с16 точки и 11 борби за победата се отчете и Анджело Калояро.

17 точки и 9 асистенции за Балкан регистрира Станимир Маринов, а общо 17 добави и Йордан Бозов, но това далеч не стигна на Балкан в решителния мач за бронза.