Маргарита Попова: Делото на Кирил и Методий е пример за обмен и сътрудничество
Маргарита Попова: Делото на Кирил и Методий е пример за обмен и сътрудничество / снимка: БГНЕС, архив

Делото на светите братя Кирил и Методий е в основата на културното наследство на славянските народи и е пример за Европа и света за обмен и сътрудничество, основани на духовността и просвещението. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която откри в Прага изложбата "Старобългарски ръкопис Codex Suprasilensis (Супрасълски сборник) от Х век в контекста на византийско-славянските взаимоотношения", съобщават от пресслужбата й. На церемонията в сградата на Чешката академия на науките присъстваха учени, дейци на културата и изкуството, дипломати, общественици, представители на българската общност в Чешката република. Маргарита Попова е на работно посещение в Чехия по повод отбелязването на 1150-годишнината от Великоморавската мисия на славянските първоучители Кирил и Методий.

В словото си при откриването на изложбата българският вицепрезидент припомни, че Супрасълският сборник е най-големият запазен писмен паметник на Преславската книжовна школа и е отправна точка за изучаването на старобългарското и средновековното славянско книжовно творчество. Маргарита Попова даде висока оценка на сътрудничеството на академиите на науките на България и Чехия и подчерта значението, което такива проекти имат за популяризирането на славянското културно наследство.

Вицепрезидентът започна работното си посещение в Чешката република с посещение в Сазавския манастир, изграден през ХI век и оформил се със своите скриптории като един от най-важните книжовни центрове на славянството през Средновековието.

Маргарита Попова ще открие днес в Масариковия университет в град Бърно IV Международна чешко-южнославянска конференция "Преподаването на южнославянски езици и литератури в днешна Европа". Конференцията се провежда под патронажа на българския вицепрезидент и на декана на Философския факултет на университета проф. д-р Йозеф Кроб. Маргарита Попова ще се срещне и със заместник-ректора по стратегиите на Масариковия университет проф. Иван Мали.