Правят възстановка по разказа Една българка
Правят възстановка по разказа Една българка / Дарик Враца - архив

Годишнината от създаването на къщата-музей „Баба Илийца" в с. Челопек ще бъде отбелязана с възстановка  по разказа „Една българка" на Иван Вазов". Началото е 10,30 часа. След това участниците в тържеството ще се включат и в поклонението на лобното място на Перо Херцеговинеца.

От 17 часа в Регионалния исторически музей във Враца ще бъде открита  камерна изложба „Реликви на дейци от националноосвободително движение". В изложбата ще могат да се видят оръжия и лични вещи на Панайот Хитов, Стефан Караджа, Георги Сава Раковски от фонда на Регионален исторически музей Русе.  Главният уредник на РИМ - Враца Валерия Тарашоева ще изнесе беседа по темата.

Ще бъде изложен и ръкопис на св. Софроний Врачански - първообраз на Кириакодромиона. Ръкописът е съхранява в РИМ - Шумен. Повод за гостуването е 200-годишнината от успението на св. Софроний.

На сцената, до сградата на Пълномощничеството, в ж.к. „Дъбника" 17,30 часа започва концерт на духовия оркестър при читалище „Развитие" Враца. Ще бъдат изпълнени популярни маршове, хора и инструментални пиеси. По-късно, от 20 часа, на сцената пред читалище „Развитие" започва концерт на квартет „Интро". В програмата са включени класически изпълнения.