Започва етнофестивалът В света на Йовковите герои
Започва етнофестивалът В света на Йовковите герои / Дарик Добрич
Започва етнофестивалът "В света на Йовковите герои"
64276
Започва етнофестивалът "В света на Йовковите герои"
  • Започва етнофестивалът "В света на Йовковите герои"

Ако в следващите 5 дни се разхождате в Етнографския комплекс "Стария Добрич" ви предстои среща с творчеството и героите на Йордан Йовков. От 27 до 31 май се провежда етнофестивал, който във всеки от своите 4 дни, след деня на откриването, е посветен на различна етнорелигиозна общност, представена в творчеството на Певеца на Добруджа. Фестивалът ще бъде съпътстван от образователна програма за деца и демонстрации на занаяти - всеки ден от 10.00 ч. на площада пред часовниковата кула и по работилниците; кулинарни представяния - в тъкачницата, както и филмови прожекции - всеки ден от 14.00 ч.

Етнофестивалът е културната част от проекта "Йовковият Добрич", по който бяха извършени ремонти на музейните обекти, на стойност 3.4 млн.лева, финансиран от ОП "Регионално развитие". Денят на откриването 27 май е различен - програмата започва в 16.00 ч. с литературни работилници в Къща-музей "Й.Йовков", където ученици на ЕГ ще четат йовкови текстове, в Дом-паметник "Й.Йовков", където ОУ "Хр.Смирненски" ще направят викторина, пред музея в градския парк, където ще свири Духовият оркестър и в Етнографска къща, където ще има ревю на традиционно народно облекло. От 17.00 ч. от Стара къща до площад "Свобода" ще се състои шествие, след което на естрадата ще се открие официално фестивала с фолклорна програма.

28 май е посветен на турците и татарите - "В света на Сали Яшар". От 10.00 ч. децата ще могат да рисуват малки каруци, да правят броеници, а посетителите ще научат за традиционните занаяти на общността. От 17.00 ч. предстои среща с поетесите Емел Емин и Леман Балбек, а от 18.00 ч. - кулинарна изложба и концерт пред часовниковата кула.

29 май е денят на арменците - "В света на някогашния Добрич". Сега в града живеят около 100-ина от тях. От 10.00 ч. ще се правят накити и дантели в ателиетата, от 12.00 ч. ще бъдат представени традиционни арменски ястия, а от 18.00 ч. е концертът с участието на съставите "Гаяне Марашлян" от Варна и "Сирварт Чилингирян" от Шумен.

30 май е денят на ромите - "В света на Божура", с демонстрации на облекло и накити, на занаяти като кошничарството; от 12.00 ч. ще се открие фотоизложба, а от 17.00 ч. деца от читалище "Романо дром" ще пеят и танцуват.

Последният ден - 31 май - е "В света на Албена" с български занаяти - иконопис и др., с образователна програма за шевици и пафти, както и с кулинарна изложба от 12.00 ч. Фестивалът се закрива на 31 май в 17.00 ч. с концерт с участието на фолклорните групи "Димят", "Калинка Вълчева", "Брацигово", "Любимец", "Европейски гласове", "Отец Паисий", "Добруджански глас", "Рилци" - от Добрич и изпълнители от селата Владимирово, Соколово и Солник.

Идеята на организаторите от община Добрич е етнофестивалът да стане ежегоден и да привлича все повече гости и туристи.

Започва етнофестивалът "В света на Йовковите герои"
netinfo

Партньорите на фестивала от различните общности - Гюлхан Вейсел, Оник Гюлиян, Юлиян Георгиев и Гюрсел Кърнак /ляво-дясно/

Чуйте в прикачения файл повече от Дияна Борисова - директор на дирекция "Хуманитарни дейности"