С карнавално шествие започва празникът на горнооряховския суджук
С карнавално шествие започва празникът на горнооряховския суджук / плакат: организатори

С карнавално шествие тази вечер ще започне традиционният празник на горнооряховския суджук „Кулинарна парти зона". Стрийт парадът ще тръгне в 17.30 ч. от читалище „Напредък-1869" до парк „Градската градина". В карнавалното дефиле могат да се включат всички желаещи. Пътят, по който ще преминат участниците в парада, ще бъде тематично украсен. В 18.30 ч. ще започне Кулинарен денс клуб на открито.

Празникът на горнооряховския суджук ще продължи в събота от 10.00 ч. в Градската градина с много забавления, суджукарски игри, кулинарни състезания, творчески работилници, викторини и награди. Официалното му откриване е насрочено за 11,00 часа, а през целия ден на откритата сцена ще се изявяват самодейни състави от Общината и гости. Празникът ще се предава и на видеостена в центъра на Горна Оряховица.

Акцент на кулинарния фестивал тази година ще бъде върху опазване на околната среда. През 2012 и 2013 г. празникът се провежда в рамките на проект „Мостове към бъдещето", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

През Възраждането най-популярните месни деликатеси, произвеждани в Горна Оряховица, се наричали „Сара" и „Смарлама". След Освобождението те стават познати с названията „Горнооряховски суджук" и „Говежда суха наденица". От този период са запазени и първите свидетелства за славата на горнооряховското месопроизводство. Сред тях са първото международно отличие за горнооряховския суджук на производителя Михаил Николов от Стопанското изложение в Торино 1861 г. и първата публикувана реклама на търговската фамилия Недеви в „Български алманах" от 1911 г.

Освен записките на различни автори и пътешественици, живели или преминавали през Горна Оряховица, факти от историята на горнооряховския суджук могат да бъдат почерпени от запазените в държавните архиви търговски тефтери на редица местни производители и сдружения като Георги Табаков, Иван Бакърджиев, „Димитър Капитанов", „Братя Лисан" и др.

Съществен принос за популяризиране на горнооряховското месопроизводство има откритият през 1922 г. Горнооряховски мострен панаир, прераснал в международен от 1925 до 1932 г. Първото по рода си изложение в България привлича много участници и посетители от страната и чужбина.