Плевнелиев: Във времена на изпитания се обръщаме към езика и културата
Плевнелиев: Във времена на изпитания се обръщаме към езика и културата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев: Във времена на изпитания се обръщаме към езика и културата
64244
Плевнелиев: Във времена на изпитания се обръщаме към езика и културата
  • Плевнелиев: Във времена на изпитания се обръщаме към езика и културата

Нужно ни е обединение около каузата за духовно и културно съхранение на България, това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в словото си пред Народната библиотека по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

По думите му езикът, културата и духовността са основите, върху които градим просперитета и бъдещето си.

На церемонията за 24 май пред Националната библиотека присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, културният министър Владимир Пенев и председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Шествието за празника в София тръгна в 10.30 ч. от сградата на Министерството на образованието и завърши пред Народната библиотека, където стотици граждани се бяха събрали, за да поднесат цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. В своето слово президентът Плевнелиев призова за упование в културата и духовността.

Изразяваме своето възхищение към дейците на културата и изкуството, към онези, които се грижат за духовното израстване и съхранение на нацията. На всички тези съвременни будители искам да кажа, че не са сами в своята кауза

- Росен Плевнелиев

„Във времена на изпитания се обръщаме към езика и културата, за да търсим упование в силата на знанието и духовността, в силата на вярата, в мисията ни на народ. Вярвам, че и днес това са основите, върху които градим просперитета и успешното си бъдеще. Изразяваме своето възхищение към дейците на културата и изкуството, към онези, които се грижат за духовното израстване и съхранение на нацията. На всички тези съвременни будители искам да кажа, че не са сами в своята кауза", каза Плевнелиев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова се обърна към днешните политици с молбата да внимават как използват думите, защото силата на словото е много голяма.

„Древна писменост, модерно образование, богата култура и европейско самосъзнание са сред най-големите ни предимства и в надпреварата за титлата Европейска столица. Нека не забравяме, че силата на словото е огромна! Нека я използваме градивно, за да популяризираме ценностите, дължим го на нашите деца", призова кметът.

Както всяка година, хорът на Националното музикално училище изпълни химна на светите братя „Върви народе възродени", а първокласниците Деян Деянов Донков и Лора Михайлова Микова рецитираха стихотворението „Аз съм българче". Церемонията завърши с поднасяне на венци на паметника на Кирил и Методий.