Хиляди пловдивчани посрещнаха тържествено Деня на българската просвета и култура
Хиляди пловдивчани посрещнаха тържествено Деня на българската просвета и култура / снимки: DarikNews.bg, Пловдив
Хиляди пловдивчани посрещнаха тържествено Деня на българската просвета и култура
64242
Хиляди пловдивчани посрещнаха тържествено Деня на българската просвета и култура
  • Хиляди пловдивчани посрещнаха тържествено Деня на българската просвета и култура

Хиляди пловдивчани посрещнаха тържествено 24 май на площада пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, където преди 162 години възрожденецът Найден Геров прави първото в страната честване на един от най-българските празници. Ученици и учители от десетки пловдивски училища, граждани и официални лица се събраха, за да отдадат почит към делото на светите братя.

„Отечески и вседушевно поздравявам всички труженици на духовността, пастири и учители, творци на знание, наука и просвета, всички учащи се”. С тези думи се обърна към присъстващите пловдивският митрополит Николай в приветственото си слово.

„24 май е най-българския ден, в който се прекланяме пред мощта на писаното слово. Днес отдаваме почит към хората на духа, към всички съврменни просветители на България, учителите, хората на свободното слово и на перото, към хората на науката. Поклон пред всички вас, приемете моите и на община Пловдив искрени пожелания за здраве, успехи и вдъхновение”, допълни кметът Иван Тотев.

Сред официалните гости бяха още председателят на общинския съвет арх. Илко Николов, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иванка Киркова, депутатът от 42-рото Народно събрание и бивш областен управител Здравко Димитров, районни кметове и общественици.

Хиляди пловдивчани посрещнаха тържествено Деня на българската просвета и култура
netinfo

Честването на 24 май продължи с традиционното шествие по Главната улица под звуците на химна „Върви, народе възродени”, после започна празничната програма на площада пред Общината. В небето над града бяха разпръснати и стотици балони с надпис „Пловдив заедно” в подкрепа на кандидатурата за Европейска столица на културата през 2019 г.

По-рано през деня бяха раздадени и ежегодните почетни отличия на община Пловдив на изявени учители от града. Почетен знак и букети получиха 12 преподаватели, като пет от тях бяха за работещи в детски градини. Две награди взеха учители по английски език и биология от Езикова гимназия „Пловдив”, една отиде в Професионалната гимназия по туризъм. Специално отличие получиха СОУ „Св. Климент Охридски”, което тази година отбеляза 75 години от създаването си, както и две детски градини - „Искра” и „Зорница”, които честват 50-годишен юбилей.

Още новини от Пловдив