Бургазлии пяха „Върви, народе възродени” за 24 май и Гинес
Бургазлии пяха „Върви, народе възродени” за 24 май и Гинес / снимка: БГНЕС

Над 800 души се включиха във всенародното пеене на химна на писмеността в Бургас на връх 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празненството в Бургас започна с химна на Кирил и Методий „Върви, народе възродени” и продължи с традиционното шествие по улиците на морския град.

Идеята е на диригента на представителния смесен хор „Родна песен” при община Бургас Левон Манукян, а поводът е 50-годишнината на хора. Толкова мащабно събитие не се е случвало досега в България, каза маестрото. Предстои записът от пеенето да бъде изпратен за световните рекорди на Гинес, посочва БГНЕС.

В инициативата се включиха над 15 училища, детски градини, пенсионерски клубове, рок - музиканти, дори и журналисти. „Това отношение е похвално в тези времена на разделение, на скандали, на интриги, на политически игри. Надявам се това да стане традиция, поне два пъти в годината хората да се събират и да направят нещо общо поне за 5 минути”, споделя маестро Левон Манукян.

Текстът на училищния химн с първия си стих „Върви, народе възродени” е написан през 1892 г. от Стоян Михайловски. Химнът е озаглавен „Химнъ на Св. Св. Кирилъ и Методи” и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11 май 1900 г. музиката към химна. 11 май се чества от православната църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.

Новини от Бургас