Папа Франциск благослови българите
Папа Франциск благослови българите / снимки: Министерски съвет
Папа Франциск прие българската делегация, водена от премиера Райков
64238
Папа Франциск прие българската делегация, водена от премиера Райков
  • Папа Франциск прие българската делегация, водена от премиера Райков

Служебният премиер Марин Райков е на официално посещение във Ватикана. Това е първата аудиенция на българска делегация при новия папа Франциск.

Министър-председателят се срещна и с държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертони. Предстои му среща и с премиера на Италия Енрико Лета.

Водената от Марин Райков българска делегация бе посрещната първа от папа Франциск.

Двамата с българския премиер разговаряха повече от половин час, като засегнаха темите с положението на християните в Сирия и Ирак, въпросът с бъдещия посланик на България във Ватикана, и положението на българската църква "Сан Винченцо" и "Анастазио".

Всички българи могат да бъдат щастливи, могат да бъдат почетени от уважението, което папа Франциск изрази по отношение на нашата култура, на мястото, което заема България, като един от носителите на това послание, свързано с делото на братята Кирил и Методий.

- Марин Райков

Те си размениха подаръци, като Райков подари на папата копие от обковка на Черепишкото евангелие, а Негово светейшество Франциск подари на българския министър-председател бронзов нож за писма.

Папа Франциск благослови българите
netinfo

Райков сподели, че нов посланик ще има много скоро, като не пожела да назове име. Това трябва да направи президентът, а Ватикана да го одобри, каза Райков. Той сподели още, че при разговора си с папата е получил уверение, че българската църква ще продължи да се ползва от нашата общност по досега установения ред.

„Светият отец отправи един поздрав към всички българи - както към българите католици, така и към православните българи. Всички българи могат да бъдат щастливи, могат да бъдат почетени от уважението, което той изрази по отношение на нашата култура, по отношение на мястото, което заема България, като един от носителите на това послание, свързано с делото на братята Кирил и Методий", каза служебният премиер.

Положението в Западните Балкани бе обсъдено от Райков с държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертони. Българският министър-председател заяви категорична подкрепа за европейската перспектива на всички страни от региона, но бе категоричен, че това няма да бъде безусловно.

Аз смятам, че всички българи - както българите от Република България, така и Република Македония, т.е. цялата българска нация са наследници и носители на това послание на Светите братя. Следователно няма нищо по-естествено, след като споделяме една обща история, след като споделяме един общ идентитет, заедно да отдаваме почит на Светите братя.

- Марин Райков

„Разбира се, при условие, че те всички се откажат, което е факт за повечето от тях, тези идеологии, които ги противопоставят на съседните страни, включително и най-вече на страните, които са членки на ЕС, очевидно е, че имам предвид сестринската република Македония. Засегнахме и теми, имащи отношение към икономическата криза. Той прояви интерес и за положението в нашата страна. Споделих и личното си мнение за социалните проблеми, пред които е изправен българския народ до този момент, с оглед на призива за солидарност, отправен от Негово Светейшество папа Франциск", каза още Райков.

Малко след българската делегация при папата влезе македонската делегация. Тя беше водена от председателя на Македоснкяи парламент, а при посрещането и липсваха швейцарските гвардейци, които посрещат официалните лица.

„Аз смятам, че всички българи - както българите от Република България, така и Република Македония, т.е. цялата българска нация са наследници и носители на това послание на Светите братя. Следователно няма нищо по-естествено, след като споделяме една обща история, след като споделяме един общ идентитет, заедно да отдаваме почит на Светите братя. А що се отнася до гроба на Свети Кирил, разбира се, няма нищо по-нормално от това да бъдем заедно пред него. Смятам, че това е един наложителен, европейски подход, и отново ползвам тази възможност, за да се обърна към ръководителите в Скопие, да се обърна с лице към историческите реалности така, както ние, българите от България, признахме политическите реалности и признавайки тези реалности, да си подадем ръка и заедно да поемем отговорността за своето общо минало. Да го честваме заедно в един европейски дух - без конфронтация, без да спорим за костите на Самуил и за наследството на Светите братя", посъветва Райков.

Министър-председателят и официалната българската делегация поднесоха венци и цветя на гроба на Свети Кирил в базиликата сан Клементе в Рим.

Папа Франциск благослови българите
netinfo

Марин Райков, придружаван от съпругата си, е начело на официалната делегация, в която са включени още министърът на образованието, младежта и науката Николай Милошев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, директорът на дирекция „Вероизповедания" в Министерски съвет Емил Велинов, директорът на Университетската болница „Лозенец" проф. Любомир Спасов, представителят на Католическата църква в България свещеник Петко Вълов, представителят на Светия Синод на Българската православна църква епископ Антоний, оперната певица Александрина Пендачанска и режисьорът Явор Гърдев.