Необходима е всекидневна грижа за възраждане на духа на България, смята Михаил Миков
Необходима е всекидневна грижа за възраждане на духа на България, смята Михаил Миков / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Председателят на парламента Михаил Миков поздрави от парламентарната трибуна по случай 24 май учителите, както и всички, които се занимават образование, наука и култура.

„Не е достатъчно само да им дадем цветя и да им честитим, необходима е нашата всекидневна грижа за възраждане на духа на България”, заяви Миков. „Това е наша задача и е свързана с бъдещето на отечеството”, допълни председателят на Народното
събрание.

Той припомни, че тази година се отбелязват 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. С идването на учениците на светите братя започва и Златният век на старобългарската култура и България дава своя решаващ принос за развитието на европейската цивилизация, посочи Миков. След приветствието дискусията по изслушването на министъра на здравеопазването и управителя на НЗОК продължи.

Днес председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители ще участват в официалното честване на 24 май - празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Депутати ще се включат в празничното шествие от Археологическия музей до паметника на Св. Св. Кирил и Методий. Те ще присъстват и на тържествената церемония пред Националната библиотека.

Михаил Миков и народните представители ще поднесат венци и цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий. Те ще разгледат в Националната библиотека изложбата „В светлината на словото”, посветена на 1150-годишнината от Моравската мисия на Св. Константин - Кирил Философ и Св. Методий. Експозицията представя част от най-старите български ръкописи, пазени в ръкописната колекция на библиотеката.