Празникът на Светите братя е празник на духовността, каза патриарх Неофит
Празникът на Светите братя е празник на духовността, каза патриарх Неофит / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Празникът на Светите братя е празник на духовността, на книжовността, най-вече на вярата в Спасителя, чиято светлина навлезе в българския род, именно чрез подвига и делото на светите братя Кирил и Методий. С тези думи се обърна Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преди да отслужи Благодарствен молебен в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

По време на благодарствения молебен в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, патриарх Неофит се помоли за това хората да живеят в мир, радост и всяко благополучие. В края му той посочи важността на извършеното от светите братя. „Велико чудо бе и оцеляването на нашия български народ по неравния му исторически друм. Слава вам родни светци и славянски учители да пребъде делото на просвещението във вярата и благочестието до века”, каза той.

След това честити празника и пожела отличен успех на тези, които се учат на знание и благочестие и тези, които се трудят за тях. „Учащи и учащи се, за много и много години”, благослови Негово Светейшество.

После патриарх Неофит се присъедини към тържественото честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред Националната библиотека в столицата. В тържеството участва президентът Росен Плевнелиев, председателят на 42-ото Народно събрание Михаил Миков, министри, депутати, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Патриаршеско и синодално послание по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост бе прочетено от епископ Наум, главен секретар на Св. Синод. В него се посочи важността на делото на равноапостолните солунски братя Константин - Кирил и Методий.

„Свой принос за това богоугодно дело имаше и нашата Българска църква и държава, в които учениците на светите братя Кирил и Методий успяха да доведат докрай мисията си да я продължат по-късно и на север, към Светата Рус, отваряйки нова страница в историята на културна Европа и давайки пример за подражание на другите народи”, се казва в посланието.

Там се отбелязва, че от началото на тези събития са изминали вече 1150 години, но и че равноапостолният подвиг на светите Солунски братя обаче „продължава да блести от далечното минало като пътеводен фар към Царството Божие за всички верни на Истината”.

„В лицето на светите братя Константин-Кирил и Методий, Църквата за пореден път категорично доказа своята Богочовешка и човеколюбива същност, а книжовността, дошла в резултат от тяхното дело, и днес украсява съкровищницата на богочовешкото съработничество - като вечен залог за пребъдването на славянската църковно-просветна традиция”, се посочва е посланието. Там се отбелязва и че делото на светите братя Кирил и Методий е наше скъпо наследство, но и завет към поколенията, който всички ние сме призвани да пазим и продължаваме през вековете.

Празникът на Светите братя е празник на духовността каза патриарх Неофит
netinfo