Служебният премиер Марин Райков в Рим за честванията на 24 май
Служебният премиер Марин Райков в Рим за честванията на 24 май / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков пристигна на тридневно посещение във Ватикана и Италия за най-големите извън България чествания по случай Деня на славянската писменост, българската просвета и култура и на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий, предава БТА.

Премиерът Райков, който е придружаван от неговата съпруга Марияна Райкова, е начело на официална делегация, в която са включени министърът на образованието, младежта и науката Николай Милошев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, директорът на дирекция "Вероизповедания" в МС Емил Велинов, директорът на Университетската болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов, представителят на Католическата църква в България свещеник Петко Вълов, представителят на Светия Синод на Българската православна църква епископ Антоний, оперната певица Александрина Пендачанска и режисьорът Явор Гърдев.

В правителствения сектор на военно-въздушната база Чампино край Рим премиерът бе посрещнат от българския посланик в Италия Ангел Чолаков и от временно управляващия българското посолство към Светия престол и Малтийския орден Стефан Бончев, които се присъединиха към делегацията.

Честванията започват на 24 май с аудиенция при папа Франциск във Ватикана. След това министър-председателят Марин Райков ще разговаря с държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне, чиято длъжност е съвместима с тази на премиер в светска държава.

В ранния следобед пратениците на България ще поклонят на гроба на Свети Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" и ще положат цветя на възпоменателната плоча в базиликата "Санта Мария Маджоре", където през 9-и век славянските книги са получили официалното признание на папата.

Поклонение ще се състои и пред паметника на Капитан Петко Войвода, издигнат на хълма "Джаниколо" редом със статуята на Джузепе Гарибалди, с когото са участвали в Критското въстание. Министър-председателят Марин Райков ще има среща с италианския си колега Енрико Лета в правителствения дворец "Киджи".

Вечерта премиерът ще се срещне с представители на българската общност в Рим и ще участва в приема на българския посланик по случай 24 май.