Д-р Красимир Събев: Мобилните лаборатории в Девин ще заработят от 1 юни
Д-р Красимир Събев: Мобилните лаборатории в Девин ще заработят от 1 юни / снимка : dariknews.bg/ архив

 

Притесненията си относно нефункционирането на мобилните лаборатории и рентген в Девин изразиха от инициативния комитет за спасяването на местната болница, обслужваща населението на три общини. Техниката е доставена в края на април, но вече повече от 20 дни няма никакво развитие по въпроса, заяви Валентина Павлова представител  на  инициативния комитет „За да има здравеопазване в общините Девин, Борино и Доспат“.

„Нашата цел, която многократно сме я заявявали, е  болницата да заработи във вариант, който да задоволи нуждите на нашето население. Тази болница е междуобщинска, обслужва населението на три общини. Болницата трябва да заработи със четирите отделения, за да не се налага хората да пътуват. Със здравния  министър  проф. Николай Петров, бяхме  договорили е нещата да се случват поетапно. Първият етап бе пристигането на мобилните лаборатории и рентген, за да не се налага хората да пътуват за едно изследване. Следващата стъпка е да се рестартира дейността на стационара и да се отворят отделенията, но съществува и финансовият проблем с парите,  които имат да взимат работниците , около 600 хиляди лв. заедно със осигуровките“, обясни Павлова.

Зам.-директорът по медицинските дейности на смолянската болница и управител на новото дружество към МБАЛ-Смолян д-р Красимир Събев обясни, че забавянето в старта на мобилните лаборатории се дължи на сроковете, които се изискват за осигуряване на електрозахранването и за сключване на договорите с Районния център по здравеопазване.

„На 16.05.2013г. е подписан договора между РЦЗ и МБАЛ-Смолян за извършване на дейност на тези лаборатории-ехограф, клинична и рентген. Финансирането е осигурено, но трябва да осигурим електрическото захранване на тези лаборатории. Всичко това изисква известно време. Провел съм вече срещи с лаборантите, които ще обслужват лабораториите и предстои сключването на договорите с тях . Надявам се всичко да върви по график . Моята прогноза е от 1 юни тези лаборатории да започнат да работят.  На фона на това, че досега е нямало никакво обслужване, мисля ще това е нещо, което можем да направим и хората в тези три общини да получат здравни грижи, тук става въпрос  за диагностична дейност, обясни д-р Събев.

Припомняме, че трите общини –Девин, Борино и Доспат, останаха без болница след като през лятото на 2011 г., лечебното заведение беше затворено заради дългове от 2 млн. лв.