В Лондон убиха войник с мачете, Камерън свика комитета за сигурност
В Лондон убиха войник с мачете, Камерън свика комитета за сигурност / снимки: Reuters

Един човек бе убит и двама ранени при нападение в Лондон, предадоха световните агенции. Британската полиция определи инцидента като терористичен акт.

Премиерът Дейвид Камерън потвърди за шокиращия случай и свика извънредно заседание на правителствения комитет за сигурност „Кобра”, който се събира само при инциденти, които може да имат последици за националната сигурност.

„Това е шокираща трагедия. Помолих министъра на вътрешните работи Тереза Мей да предприеме съответните мерки”, уточни британският премиер.

Телевизия Скай твърди, че става въпрос за политически мотивирана атака, допълва БТА.

Причините за възникналата престрелка все още не са известни, районът, където е станала стрелбата е отцепен.

В Лондон убиха войник с мачете Камерън свика комитета за сигурност
netinfo

Според британски медии един войник е бил убит в лондонския район Улуич от двама мъже, които го нападнали с мачете. Когато полицаи пристигнали на място, жертвата вече била мъртва. Убийците нападнали служителите на реда, които били принудени да открият стрелба по тях и ги ранили. Районът на убийството е отцепен.

Свидетели на нападението разказват, че загиналият, който бил на видима възраст около 20 години, е бил нападнат от двама мъже с дълги ножове, подобни на мачете. Малко след това нападателите са били ранени от полицаите, пристигнали на мястото на инцидента. Двамата са приети в различни болници в Лондон под полицейска охрана.

На видеоматериал, показан по британската телевизия телевизия Ай Ти Ви, двамата нападатели крещят „Аллах е велик”. Според очевидци те заклали жертвата си по най-брутален начин. „Тези две момчета бяха откачили. Те бяха просто животни. Те
довлякоха (убития войник) от тротоара и изхвърлиха неговото тяло на средата на пътя и го оставиха там”, разказа един очевидец. След това нападателите останали в района, размахвали ножове и огнестрелно оръжие и приканвали минувачите да ги снимат, „сякаш искаха да бъдат показани по телевизията или нещо такова”. Според други очевидци двамата мъже се опитали да обезглавят жертвата си.

На видеоматериала по Ай Ти Ви, единият от нападателите се приближава към убития войник и казва: „Ние трябва да се борим с тях, така както те се борят с нас. Око за око, зъб за зъб”.

В Лондон убиха войник с мачете Камерън свика комитета за сигурност
netinfo

По-късно на пресконференция в Елисейския дворец в Париж британският премиер Дейвид Камерън заяви, че има силни индикации, че днешното брутално убийство в Лондон е терористичен акт, предадоха световните агенции. Камерън определи убийството като „най-ужасяващото” престъпление. Той допълни, че ще съкрати посещението си във френската столица и ще се завърне тази вечер в Лондон.