Новите възрожденци: Пазители на българщината отвъд океана
Новите възрожденци: Пазители на българщината отвъд океана / Деляна Михнева, личен архив
Новите възрожденци: Пазители на българщината отвъд океана
64170
Новите възрожденци: Пазители на българщината отвъд океана
Репортаж Сейнт Луис
  • Новите възрожденци: Пазители на българщината отвъд океана
  • Репортаж Сейнт Луис

Каква е връзката между създаването на училище и осем български носии, купени от един американец в Кореком? Отговорът е един: Катя Вълкова – основател и директор на българското неделно училище в американския град Сейнт Луис, Мисури.

Градът се намира точно в средата на страната на сбъднатите мечти, а населението е над 2 млн. души. Българите са не повече от 3 хиляди, като за сравнение само босненците там наброяват 70 хиляди. Чикаго, където е най-голямата българска общност, е на 5 часа път с кола. За Сейнт Луис казват, че е „вратата към Запада”, а ако имаш оплаквания от времето – почакай само 5 минути и то ще се промени.

Катя Вълкова идва в Съединените щати преди 14 години. Започва работа във Washington University в Сейнт Луис, където прави проучвания, свързани с късогледството при деца. Пътя на пазител на българщината подхваща случайно, докато организира концерт на Ваня Костова в града. Тогава Катя се среща с възрастен американец, който прави международни етно фестивали и й предлага да се включи с някакво изпълнение. Той й показва колекцията си от 8 български носии от различни краища на страната. Това е повратна точка в живота на Катя, след която тя създава танцова група. И така цели 8 години и 60 концерта в различни градове. Катя започва да колекционира носии, като най-ценната е родопска, на 105 години.

Новите възрожденци: Пазители на българщината отвъд океана
netinfo

Душицата й на учител, както самата тя я нарича (завършила е Биология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” с педагогически профил), не я изоставя през годините. През 2009-а година, след 3 безсънни нощи проектът за неделно училище е готов.

Новите възрожденци: Пазители на българщината отвъд океана
netinfo

Изпраща го на просветното министерство в България и за нейна изненада той е одобрен. Първата година работят по държавната програма „Език и култура зад граница”, а след това по министерско постановление 344. Средствата от България помагат на училището да се издържа, тъй като родителите внасят ежемесечно сума, която обаче е крайно недостатъчна, обяснява Катя.

Новите възрожденци: Пазители на българщината отвъд океана
netinfo

Всяка неделя училищния праг прекрачват 26 деца от първи до четвърти клас. Учителите са много съзнателни родолюбци и не идват в училището заради заплащането. Те знаят, че то е направено, за да запазим нас самите, децата си и да продължим езика и културата си, допълва Катя. Рамо до рамо с нея работят Ася Михова и Галина Чочева, както и учителките Ива Мазникова, Диана Стоянова и Мариана Докова. Програмата е утвърдена от просветното министерство и включва часове по Български език и литература, Роден край, Човек и общество, а допълнително се предлага забавна математика от Юлиян Василев и български народни танци с хореограф Боби Борисов.

Новите възрожденци: Пазители на българщината отвъд океана
netinfo

„Народ, който не знае езика си, няма бъдеще. Напускайки държавата си отиваме някъде, където се размиваме и децата ни не могат да говорят български. Срамно е, болно е, мъчно е. Тройно богатство е, когато знаеш езика на своите предци”, казва Катя.

„Ако си склонен да дадеш от себе си, от времето, от емоциите си, да направиш нещо за другите и с любов към българското, няма невъзможни неща, категорична е тя. Тук живеем по-лесно, но го няма българското. Затова се опитваме да го запазим. Няма значение на кой край на света сме, на колко години сме, какво работим, ако в душите си сме българи – то ще продължи да съществува. Докато очите ни гледат, и сърцата ни туптят”.

Цялото интервю с Катя Вълкова можете да чуете от прикачения звуков файл.

Репортаж с родолюбци от Сейнт Луис можете да чуете от втория прикачен файл.

Деляна Михнева бе участник във финансиран от американския Държавен департамент проект “Building Grassroots Democracy in Minority Communities”. 42-дневната програма включва триседмичен практикум в организация, занимаваща се с community organizing в Сейнт Луис, Мисури, работа с различни малцинствени групи и изследване на модела на пряка демокрация в САЩ. Програмата завърши с 3-дневен конгрес в столицата Вашингтон, където над 250 участници от 44 държави обмениха опита си от обучението в сферата на законодателния процес, икономическото стимулиране и медийната политика.