Зрелостниците пишат по Заточеници на Яворов
Зрелостниците пишат по Заточеници на Яворов / снимка: Sofia Photo Agency

Върху произведението „Заточеници" на Пейо Яворов пишат зрелостниците на матурата по български език и литература. Това стана ясно преди минути, когато бяха обявени произведението и изтегления автор на матурата в сградата на Министерството на образованието. Изпитният вариант на държавния зрелостен изпит бе изтеглен в 4.15 тази сутрин. Окончателната формулировка на темата ще бъде обявена след 12,00 часа на сайта на министерството.

Днес се ще се състоят държавният зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ за 12-и клас и националното външно оценяване  по предмета в седми клас. Матурата за 12 клас е с начало 8.00 часа, а изпита на седмокласниците започва в 10.00 часа.

62 121 зрелостници са допуснати до явяване на изпита. В 9.00 часа ще бъде обявен и изтегленият автор и творба на матурата, но без конкретната формулировка на темата. Тя ще стане ясна на сайта на Министерство на образованието след 12 часа днес.

Националното Външно оценяване по български след 7 клас ще се проведе от 10.00 часа днес. В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за националното външно оценяване на седмокласниците, което е с продължителност 60 минути. За допълнителния модул времето е 90 минути. Седмокласниците ще се явят на изпит в училищата, в които учат.

Националното външно оценяване по БЕЛ е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен 7-ми клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части взети заедно.

На 23 май от 8.00 ч. е втората матура по избор за 12 клас, а от 10.00 ч. - външното оценяване по математика след 7-ми клас.