Борисов: Да влезем 97, да излезем 97. Бъдете принципни!
Борисов: Да влезем 97, да излезем 97. Бъдете принципни! / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"Да влезем 97, да излезем 97. Бъдете принципни! На следващите избори ще бъдете сто и..." Така се обърна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към своите депутати, които събра, за да им даде напътствия за новата парламентарна сесия. Според информация сбирката е била в столичен ресторант в района на НДК, предава в. „Труд".

"Очаквам трима четирима от вас да бъдат пробити. Ако има такива неуверени хора сред вас, да не си губят времето, още сега да си напускат. Така ще си спестим занапред взаимните неприятности. Трябва да сме единни, защото само така ще покажем на хората, че имаме принципи и не отстъпваме от тях", призова своите избраници бившият премиер.

„Ясно е вече, че има нова тройна коалиция - БСП, ДПС и Атака. Вотът на избирателя е подменен", констатира бившият премиер на влизане на срещата. Той бе придружаван от солидна охрана.

След като запазиха мълчание през целия ден преди утрешното заседание на новото Народно събрание, от парламентарната група на ГЕРБ обсъждаха до късно вечерта общи действия за първия ден в пленарната зала. "Можеше да направим коалиция, но това нямаше да е честно спрямо всички тези 1 100 000 души, които гласуваха за нас. Ние им дължим честност, дължим да изпълним всички обещания, които поехме по време на предизборната кампания, защото другото ще е предателство спрямо каузата и тези хора", обърна се Борисов към събралите се хора.

"Благодаря ви, че успяхте да издържите тази брутална кампания, се проведе срещу ГЕРБ. Очаквам от вас да бъдете внимателни и конструктивни в работата си, макар и в опозиция. Не се отмятам от думите си, че всичко можем да постигнем, но само с работа, работа, работа, каза още Борисов, цитиран от "Труд".

Бившият премиер допълни, че той самият също ще бъде в парламента, така че връзката с него щяла да е директна. "Всеки, които има какво да ми каже, ще може да го направи веднага и без посредници. Българинът е мъдър, аз вярвам в неговата трезва преценка. И, че ще разбере, защо отказваме коалиция, въпреки че можеше да направим такава", каза Борисов.

"Ние се създадохме като партия в опозиция, били сме не малко време извън властта, но и тогава, и сега това е ни направи само още по-силни", каза още Бойко Борисов.

Въпреки че правителството на малцинството няма шансове да бъде избрано от новия 42-ри парламент, Бойко Борисов няма намерения да спре с кадровите си предложения, след като внесе проектосъстав на Министерския съвет. Той възнамерявал да подложи БСП, ДПС и Атака на своеобразен тест за демокрация, като номинира свои хора с утвърдени качества за всеки свободен пост в парламента и изпълнителната власт. Става дума за шефове на комисии в Народното събрание и за титуляри на други важни позиции във властта, избираеми от парламента, пише „Труд".

На срещата официално е взето решение Цецка Цачева, която беше председател на 41-вото Народно събрание, да бъде издигната като кандидат за същия пост и в новия парламент. В проектоправителството на ГЕРБ вицета ще са Лиляна Павлова и Томислав Дончев. Очаква се и за останалите министерства да бъдат предложени знакови фигури от ГЕРБ - Тотю Младенов, Владислав Горанов, Делян Добрев.