Атентати в две джамии в Ирак, има десетки жертви
Атентати в две джамии в Ирак, има десетки жертви / снимка: Reuters

Най-малко 13 души са убити, а повече от 70 ранени при атентати срещу две шиитски джамии в иракския град Хила по време на вечерната молитва, съобщиха от полицията, цитирани от АФП.

Взривно устройство е експлоадирало в джамията „Ал-Уардиа" в град Хила, намиращ се южно от столицата Багдад. Атентатор-самоубиец е задействал и зареден с експлозиви колан в намиращата се наблизо джамия „Ал-Грайта.

Първото взривно устройство е експлоадирало, докато богомолците са напускали джамията след края на вечерната молитва, а второто е задействано от атентатор-самоубиец, когато тълпа се събрала около мястото на първия взрив, предава агенция Фокус.

Напоследък зачестиха атентати срещу джамии - било то шиитски или сунитски. В петък две бомби избухнаха близо до сунитска джамия в Бакуба, в неспокойната провинция Диала, при което загинаха 41 души, предава БГНЕС.

Два дни по-късно иракският премиер Нура ал-Малики призова за смесени шиитско-сунитски молитви. "Онези, които нападат джамии са врагове както на сунити, така и на шиити и се опитват да разпалят верски конфликт", каза той в комюнике. Има силно напрежение между Малики, който е шиит и сунитското малцинство. То иска оставката му и счита, че е обект на гонения от страна на властите.