В България продължава да има дискриминация и тормоз, сочи доклад на САЩ
В България продължава да има дискриминация и тормоз, сочи доклад на САЩ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В България продължава да има дискриминация, тормоз и обществената нетолерантност към някои религиозни групи, продължават антисемитските инциденти и прояви на вандализъм срещу джамии. Това се констатира в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на религиозните свободи по света през миналата година.

В частта на доклада за България се посочва, че американското посолство в София регулярно е обсъждало с правителствени представители и религиозни лидери състоянието на религиозните свободи и е способствало за диалога между религиозни групи от двете страни.

В частта, посветена на нашата страна, се описва религиозната й демография, като се отбелязва, че освен традиционното за страната източно православие са регистрирани още 115 религиозни групи.

В частта, описваща българското законодателство по темата, се подчертава фактът, че всички религиозни общности подлежат на регистриране в съда, като изключение се прави само за Българската православна църква. Отбелязва се също, че конституцията забранява съществуването на религиозни политически партии, а на документите за самоличност снимката на човека трябва да е без религиозно покривало за глава или шапка. В същата глава се констатира, че продължават оплакванията от страна на мюсюлмански лидери, че имами и мюфтии са подлагани на тормоз от службите за сигурност, а ВМРО, "Атака" и Националният фронт за спасение на България косвено са посочени в текста като "маргинални политически партии".

Държавният департамент твърди, че мормонската църква, "Свидетелите на Йехова" и други малцинствени религиозни формации продължават да са обект на дискриминация и предразсъдъци от страна на местните общински власти. Твърди се, че правителството в София не отстоява последователно прилагането на правната и политическата защита на религиозните свободи.

В частта, озаглавена, "Състояние на общественото спазване на религиозните свободи", пише, че през 2012 г. от България са дошли много съобщения за обществен тормоз или дискриминация, основани на религиозна принадлежност, вяра или практика. Тук са споменати оплакванията на мормоните и "Свидетелите на Йехова", че са постоянна мишена на атаките на "крайно националистическата телевизия".

Споменати са факти като предявените от българската прокуратура обвинения в хулиганство срещу шестима участници в сблъсъците през май 2011 г. пред софийската джамия, оплакванията на юдейски и мюсюлмански духовници за вандалски появи, например срещу еврейски паметник в Плевен и мюфтийството във Варна, както и осъждането на шестима активисти на ВМРО за нападение срещу проповедници от "Свидетелите на Йехова" в Бургас през 2011 г. В доклада се добавя също, че през ноември м.г. в София доброволци, сред които кметът на града, са участвали в кампания за почистването на фасадите на сградите от свастики и други символи на омразата.

В частта, посветена на политиката на САЩ към България в наблюдаваната сфера, се казва, че посолството в София е в постоянен контакт с Дирекцията по вероизповеданията и Комисията за защита от дискриминация, с които обсъжда религиозните свободи и конкретни случаи на дискриминация. Дипломати от посолството често са се срещали през 2012 г. с юдейски и мюсюлмански висши духовници, както и с представители на мормонската църква и "Свидетелите на Йехова в България", пише в доклада.

Осем страни - Иран, Китай, КНДР, Мианма, Саудитска Арабия, Судан, Узбекистан и Еритрея - продължават да са според американската администрацията най-сериозни нарушители на свободата на вероизповедание в света, предаде ИТАР-ТАСС.

САЩ заявиха, че се наблюдава засилване на ислямофобията в Европа и Азия, както и увеличение на прояви срещу малцинствени течения на исляма в мюсюлмански страни. В доклада за 2012 година Вашингтон заклеймява репресиите над религиозни групи в Китай, Северна Корея, Виетнам и Мианма и продължаващото засилване на антисемитизма в Египет, Иран и Венецуела. Индия е разкритикувана за забраната за носене на було от ученички в индийски щати, където мнозинството жители са индуси. Държавният департамент осъжда и репресиите срещу малцинствени течения на исляма в мюсюлмански страни, където шиитите или сунитите са мнозинство, като Саудитска Арабия, Пакистан, Индонезия, Бахрейн и Иран.

Държавният департамент и тази година включи тези страни в "черния списък" в доклада си за религиозните свободи за 2012 г. Докладът бе представен днес от държавния секретар Джон Кери. В документа се анализира състоянието с религиозните свободи в 199 страни и територии.

Русия е сред страните, които според САЩ изискват повишено внимание. Вашингтон отбелязва, че руските власти продължават да използват закона за борба с екстремизма против редица нетрадиционни религиозни секти и организации. Кери нарече доклада "проницателен , обективен поглед" към състоянието на религиозните свободи по света и отбеляза, че в някои случаи докладът критикува съюзници на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Като тревожна тенденция в доклада се говори за засилване на антисемитизма и на увеличаване на случаите на отричане на Холокоста , особено във Венецуела, Египет и Иран. Държавният департамент е назначил за свой специален пратеник за борба с антисемитизма Айра Форман, бивш директор на Националния еврейски демократичен съвет. (БТА)