Орешарски обещава запазване на цената на електроенергията и по-ниски цени за пестящите ток
Орешарски обещава запазване на цената на електроенергията и по-ниски цени за пестящите ток / снимка: БГНЕС, архив
Орешарски обещава запазване на цената на електроенергията и по-ниски цени за пестящите ток
64109
Орешарски обещава запазване на цената на електроенергията и по-ниски цени за пестящите ток
  • Орешарски обещава запазване на цената на електроенергията и по-ниски цени за пестящите ток

Кандидат-премиерът на Коалиция за България Пламен Орешарски обещава да не се повишава отново цената на тока, както и да се въведе двутарифна система с по-ниски цени за определен минимум ползвана електроенергия. Тези предложения са записани в програмата му, озаглавена „Път за стабилизация и развитие", обсъждана в партийната централа.

Орeшарски вече официално е номиниран за министър-председател на страната, ако се стигне до вземане на мандат за съставяне на правителство от втората по резултат политическа сила след парламентарните избори.

В плана на Орешарски е записано да се повиши минималната работна заплата при отчитане на ръста на продуктивността на труда, инфлацията и конкурентоспособността на родната икономика. Освен това той предвижда да се увеличи обезщетението за отглеждане на дете от една до две години до размера на минималната работна заплата, да се увеличат детските добавки, както и целевите помощи за първокласници.

В програмата влиза и възстановяване на швейцарското правило за индексиране на пенсиите от следващата година, както и намаляване на потребителската такса за посещение при лекар за пенсионерите на 1 лев. Сред неотложните мерки на Орешарски е и увеличаване на 310 лв. на еднократната помощ за първокласниците, които ще тръгнат на училище наесен.

На въпрос дали ще запази плоския данък, Орешарски каза, че той е структурирал тази данъчна система и "тя е много добра, може би най-добрата в Европа".

Орешарски обеща да не се допуска повишаване на цената на тока и да се създадат условия за износ на електроенергия, за да се осигури работа на мощностите на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-овете.

В здравната сфера се предлага стабилизиране на спешната медицинска помощ и подкрепа за клиниките в малките и отдалечени населени места в страната. Мярка в програмата е промяна в ценообразуването на лекарствата, за да не поскъпват те, а в последствие дори да поевтиняват.

В сектор сигурност се предвиждат повече полицаи на терен, нов режим за използване на специални разузнавателни средства и интегриране на представители на малцинствата в МВР.

Орешарски предвижда и нов модел на взоимодействие между правителство и парламент, редовни отчети на кабинета за постигнатото, както и задължително присъствие на министри при обсъждане на законопроекти от тяхната компетенция.

Номинираният за министър-председател Пламен Орешарски каза още, че има в главата си имена на експерти, които да влязат в състава на програмно правителство. Той обаче отказа да обсъжда въпроса за кадрите.

Преди това лидерът на БСП Сергей Станишев предупреди съпартийците си, че трябва да се захванат спешно с решаване на проблемите на хората, а не да се водят битки за властови постове.