Делото за убийството в Севлиево ще продължи с разпити пред съда на 10 юни
Делото за убийството в Севлиево ще продължи с разпити пред съда на 10 юни / Дарик Габрово, архив

Днес започна първото заседание по наказателното дело срещу двамата младежи от Севлиево, обвинени, че на 29 септември 2011 г. в гората край село Боаза убиха 22-годишния Павел Христов по особено мъчителен начин и с особена жестокост, чрез нанасяне на удари с чук. Съдът даде ход на делото и се произнесе по направени от страните искания, като не допусна провеждане на съкратено съдебно следствие. Искането е направено от защитниците на Ник Георгиев, но когато подсъдимите са повече от един,това се допуска само ако са налице условия за всички.

Съдът остави без уважение искането на защитниците на другия обвинен Петър Петров за прекратяване на съдебното производство и връщане делото на прокурор. Сочените процесуални нарушения, допуснати на досъдебна фаза, не могат да послужат като основание за прекратяване на делото.

Без уважение бе оставено и искането на защитата на Петър за отвод на един от членовете на съдебния състав. Съдът прецени, че не са налице законовите основания за това.

Съдът конституира като частни обвинители по делото родителите на пострадалия. Преди откриване на съдебното следствие обаче заседанието бе прекъснато поради влошено здравословно състояние на прокурора по делото. След като съдебният състав беше информиран, че представителят на държавното обвинение няма да може да продължи участието си в настоящото заседание и поради невъзможност друг прокурор да изпълни функциите му към този момент, съдът отложи разглеждането на делото за 10 юни 2013 г.