Нови мерки за насърчаване на инвестициите приеха в Генерал Тошево
Нови мерки за насърчаване на инвестициите приеха в Генерал Тошево / Дарик Добрич

Община Генерал Тошево разработи Наредба за насърчаване на инвестициите, която вече е приета от Общинския съвет. Нейното разработване и прилагане е в синхрон със стратегическите цели на администрацията за осигуряване на оптимални условия за развитие на икономическите структури и привличане на инвестиции във всички социално-икономически сфери, съобщават оттам.

С влезлия в сила нормативен документ се уреждат условията и редът за насърчаване на бъдещи инвестиционни намерения на територията на общината. Основните му цели са повишаване конкурентноспособността на икономиката чрез нарастване на инвестициите, иновации и технологично развитие; подобряване на инвестиционния климат и създаване на нови и високопроизводителни места.

Общинското ръководство се ангажира с редица административни облекчения, които ще съкратят сроковете за обслужване, като по този начин ще улеснят по-нататъшното реализиране на инвестиционни намерения в генералтошевско. В наредбата се предвижда още финансово подпомагане за изграждане на елементи на техническата инфраструктура, подпомагане за обучения за придобиване на професионална квалификация, продажба или възмездно учредяване на ограничено вещно право върху частни общински имоти, без търг или конкурс по пазарни или по-ниски цени.

Приетата наредба е в съответствие с европейското законодателство и гарантира правила и публичност на всички инвестициони проекти, допълват от община Генерал Тошево.