Рецитал „Върви, народе, възродени...“
Рецитал „Върви, народе, възродени...“ / снимка: Дарик-Благоевград, архив

Регионална библиотека „Димитър Талев“ Детски отдел и Ресурсен център Благоевград организират на 22 май от 14.30 часа рецитал „Върви, народе, възродени...“,  посветен на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Срещата ще се проведе в библиотеката в зала „Изкуство“ - ІV етаж.

На този ден почитаме Солунските братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост. Те даряват на славянските народи „писмо и четмо“ - да са грамотни , да са силни духом.

Българският просветител Найден Геров на 11 май 1851г. В Пловдив организира празник, посветен на братята Кирил и Методий. От 1916 г. Този ден се празнува на 24 май. През 1892г. Стоян Михайловски написва химн на св. св. Кирил и Методий, останал в сърцата ни като „Върви, народе, възродени“. Панайот Пипков създава музиката за химна през 1901г. Всяко българско дете и гражданин на България знае този прекрасен химн - прослава на славянскат писменост.

Братята Кирил и Методий са светци на православната църква. Денят на Кирил и Методий се чества и в Русия, Украйна, Беларус, Чехия, Словакия, Македония, Сърбия, Черна гора и др. държави. В края на ХХ век папа Йоан Павел ІІ обявява двама братя за „покровители на Европа“.

В България и в много други европейски страни признателните потомци са издигнали паметници на братята Кирил и Методий, има много училища, читалища и др. културни и просветни организации, които носят имена на славянските просветители. Има много картини с ликовете на двама братя. Писатели им посвещават свои романи, а поетите създават чудесни стихотворения, посветени на двама братя.

Децата от Ресурсния център ще представят едни от най-хубавите стихотворения, посветени на братята Кирил и Методий.

Регионална библиотека ще връчи грамоти за децата – участници в рецитала.