От ВМРО настояват за нови избори
От ВМРО настояват за нови избори / снимка: БГНЕС, архив
От ВМРО настояват за нови избори
64084
От ВМРО настояват за нови избори
  • От ВМРО настояват за нови избори

Около стотина симпатизанти и членове на ВМРО се събраха на традиционния неделен протест на партията пред Съдебната палата. Oт ръководството на войводите поискаха нови избори с мотива, че на вота преди седмица резултатите са били манипулирани от управляващите.

Вече традиционният протест на ВМРО започна в 11.00 часа и продължи един час. Лидерът на партията Красимир Каракачанов настоя в най-скоро време да се проведат нови избори. Той изрази тревогата си от това, че служебното правителство не се е справило със задачата си да организира честен вот: „Вероятно и те самите са осъзнали, че по нечестен начин са спечелили тези гласове и искат касиране на изборите. Ние също искаме нови избори и смятаме, че тези избори не бяха честни поради причините, които изброихме. Най-големият манипулатор на изборите бяха управляващите. И те сега искат касиране на изборите".

Освен лидера на ВМРО на протеста бе и зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки, който заяви, че разполагат с неоспорими доказателства, за това, че е имало подмяна на вота в няколко секции. По думите му гласове, предназначени за ВМРО, са били скрити и заличени и са били пренасочени към други партии. Беше даден пример с една от столичните секции в Красно село: „В тази секция имаме действителни бюлетини 528 в протокола, а сборът на всички резултати, на всички партии, написани в този протокол, прави 517. Това значи, че поне 10 гласа, пуснати за ВМРО, са били откраднати. В черновата на протокола ги има тези 10 гласа. В протокола ги няма - това означава, че първата политически сила разполага с храбрите 15% от подкрепата на българите. Затова ние твърдим, че изборите не бяха честни, че бяха манипулирани, че бяха фалшифицирани".

От ВМРО изразиха подкрепата си към главния прокурор Сотир Цацаров, като казаха, че в момента той е един от малкото достойни хора в държавата, който се опитва да въдвори ред и да накаже виновниците за неблагоприятното положение на България.