Стресът в офиса сплотява колегите
Стресът в офиса сплотява колегите / снимка: sxc.hu

Служителите, чиято работа е много напрегната, завързват най-силните приятелства. Това показва ново проучване на учени от университета "Ланкастър" във Великобритания, пише БГНЕС.

Колегите, които се подкрепят, а не си съперничат на работното място стават по-близки на емоционално ниво, отколкото всеки друг. Дори служителите, които имат много малко общи черти и интереси, могат да станат най-добри приятели, стига работната им атмосфера да напрегната.

В изследването участват 40 британски работници, които били индивидуално интервюирани за връзката им с колегите и приятелствата им извън офиса. Те били помолени да оценят колко силна е връзката им и колко често се виждат извън пределите на сградата, в която изкарват прехраната си.

От това учените направили извода, че най-силни приятелства завързват хората, когато са подложени на ежедневен стрес. Резултатите показват също, че повече се сближават хората, които си оказват подкрепа, а не тези, които се състезават един с друг в опит да се харесат на шефа.